Digital Nomad is een mooie term die locatie onafhankelijk werken beschrijft. Veel Digital Nomads combineren hun werk met de mooiste reizen. We volgen allemaal wel een influencer (ik stiekem heel veel) die dit doet en ons inspireert met de mooiste reizen die ze maken. Afgelopen drie maanden heb ik ook als Digital Nomad geleefd en in deze blog vertel ik je meer over mijn ervaring en of het Digital Nomad leven iets voor mij is.

Langere tijd reizen met onze zoon Flynn stond al een tijdje op onze wensenlijst. Zeker voordat hij leerplichtig zou worden. Door omstandigheden kregen we ineens de mogelijkheid om die reis al vrij snel te maken, namelijk in de zomer van 2023. We pakte deze kans met beide handen aan en begonnen in maart als een gek onze reis te plannen. Eén van de reden dat we deze reis zo snel konden plannen, was dat ik mijn eigen bedrijf heb waarbij ik niet afhankelijk ben van een locatie om te werken. We bedachten dus al snel dat ik door zou werken op reis, zodat we toch nog inkomsten zouden hebben. Daarnaast wilde ik ook niet mijn relatie met mijn klanten op het spel zetten als ik drie maanden zou gaan reizen, dus ik besprak mijn ideeën snel na onze beslissing met mijn klanten en die zagen het allemaal ook prima zitten. Een groot voordeel was dat we in de zomerperiode reizen en dan is het bij mijn klanten altijd al iets rustiger. Kortom, niets hield ons tegen!

Slechte wifi op de Canadese camping

We begonnen onze reis in West-Canada. Dit land stond al enige tijd op onze wensenlijstje en we dachten dat deze locatie prima zou zijn qua internet voorzieningen. Daar hebben we ons toch wel een beetje in vergist. Elke McDonalds, Tim Horton of andere fast food restaurant heeft inderdaad een goede wifi verbinding, maar op de campings was dat helaas een heel ander verhaal. Soms hadden we dagen lang geen wifi en moest ik naar één van de bekende fast foods ketens om mijn mails binnen te halen of opdrachten te versturen. Ook moest ik weer terugpakken naar ouderwets sms’en met mijn klanten, omdat ik zelfs niet altijd whats appjes kon ontvangen. Normaal op vakantie vind ik het stiekem altijd wel lekker als we eens minder goed wifi hebben, maar als je je werk probeert te combineren met een vakantie is dat wat minder ideaal. Daarnaast moest ik bijna elke avond wel even aan het werk. Dat begon op een gegeven moment best wel uit te putten, want overdag deden we allemaal gave dingen als gezin en ’s avonds als Flynn op bed lag, moest ik dan nog werken.

Werken aan het zwembad

In Sri Lanka was de wifi gelukkig een stuk betrouwbaarder, terwijl we het daar juist minder hadden verwacht. Ook scheelde het een hoop dat het tijdsverschil tussen Nederland en Sri Lanka maar drie uur was, waardoor ik soms sneller kon schakelen met een opdrachtgever. Dat was tegelijk ook het nadeel. Terwijl Jerry en Flynn heerlijk in het zwembad lagen te spetteren, zat ik soms naast het zwembad telefoontjes te plegen en te werken tot de opdracht af was. In Sri Lanka kon ik door het snelle schakelen wel iets vaker een of twee dagen even vrij nemen, maar uiteindelijk kon ik mijn werk nooit helemaal los laten. Dat vond ik soms best wel vermoeiend.

Afsluiten zonder werk

De laatste week van onze drie maanden durende reis brachten we door op een camping in Frankrijk met een paar van onze lieve vrienden en hun kids. Tijdens deze week heb ik echt besloten niets aan werk te doen. In de auto naar Frankrijk ging het al mis. Ik moest toch nog ‘even’ wat afronden, maar agh tijdens een 12 uur durende auto rit werken, klinkt voor mij als een win-win. Tijdens die rit maakte ik mijn opdracht af en sloot ik mijn laptop echt voor een volle andere halve week. Dat was echt een hele fijne afsluiting. Even dacht ik helemaal niet aan werk en kon ik gewoon vol genieten van alle gezelligheid.

Conclusie: Digital Nomad leven iets voor mij?

Drie maanden werken en reizen met je gezin klinkt ideaal en begrijp mij niet verkeerd dat is het ook zeker. Je kan mooie plekken bezoeken, herinneringen maken met je kind en dat terwijl je geld verdient. Toch vond ik het vaak best pittig en heb ik niet het gevoel dat ik echt tijd heb gehad om te ontspannen doordat ik toch elke dag wel een beetje met werk bezig was of moest zijn. Vier jaar geleden maakte Jerry en ik ook al een rondreis van drie maanden en toen hadden we zo’n extreem vrijheidsgevoel. Dat gevoel had ik nu totaal niet en dat komt in mijn ogen doordat ik ben blijven werken tijdens het reizen. Is reizen en werken, het Digital Nomad leven, iets voor mij? Nee niet perse. Zou ik het nog eens doen? Dat wel, want ondanks dat het soms best pittig was, hebben we een geweldige reis gehad met het gezin en heel veel mooie herinneringen gemaakt met Flynn. Daarnaast hadden we de reis zonder dat ik werkte niet kunnen maken. Ik zou wel beter mijn tijd indelen. Misschien een paar dagen werken, een paar dagen vrij per week, zodat je niet elke dag een beetje met werk bezig bent. Ook zou ik het alleen nogmaals doen als we ooit nog eens zo’n lange reis mogen maken. Voor kortere reizen hou ik mijn werk gewoon lekker thuis, zodat we echt kunnen ontspannen en samen kunnen zijn als gezin.

Meer over onze reis

Wil je meer lezen over onze reis naar Canada of Sri Lanka? Ik heb van beide reizen ons complete reisprogramma in een blog verwerkt. Komende tijd ga ik nog meer blogs schrijven over onze reis naar o.a. Canada en Sri Lanka. Houd de website in de gaten om als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe blogs.

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *