West-Canada staat al jaren op onze bucketlist. Canada is in mijn ogen altijd de place to be geweest voor natuurliefhebbers en natuurliefhebbers zijn wij zeker. We houden van wandelen, prachtige natuur, wilde dieren en de mooiste watervallen. Toen wij met Flynn naar Madeira reisde in oktober 2021 heeft hij onze liefde voor watervallen overgenomen. Hij is nu misschien nog wel enthousiaster dan wij. Toen wij onze wereldreis aan het samenstellen waren, wisten we al heel gauw: we willen kamperen in West-Canada. Rondreizen met een camper was ons al eerder goed bevallen, dus met een peuter erbij leek ons ideaal. We huurde onze camper via Travelhome en in deze blog neem ik je mee op reis naar de mooiste plekjes, in onze ogen, van West-Canada.

*De reis naar Canada hebben wij volledig zelf geregeld. In het artikel hieronder vind je dus onze eigen ervaring.

Reisprogramma vier weken West-Canada

Dag 1: Londen – Calgary
Dag 2: Calgary
Dag 3: Calgary (camper ophalen)
Dag 4: Calgary – Banff
Dag 5: Banff
Dag 6: Banff
Dag 7: Banff – Lake Louise
Dag 8: Lake Louise – Lake Moraine
Dag 9: Lake Louise – Icefields parkway – Jasper
Dag 10: Jasper
Dag 11: Jasper
Dag 12: Jasper – Clearwater
Dag 13: Clearwater

Dag 14: Clearwater – Kelowna
Dag 15: Kelowna
Dag 16: Kelowna – Vernon
Dag 17: Vernon – Revelstoke
Dag 18: Revelstoke
Dag 19: Revelstoke – Glacier National Park – Golden
Dag 20: Golden – Yoho National Park – Golden
Dag 21: Golden – Fairmont Hot Springs
Dag 22: Fairmont Hot Springs – Charmed Resorts
Dag 23: Charmed Resorts – nabij Calgary
Dag 24: Calgary (Camper inleveren)
Dag 25: Calgary
Dag 26: Calgary – Londen

Reistijd

Juni 2023
Mei t/m september is de populairste periode om naar Canada af te reizen. De campings gaan open, de beren ontwaken uit hun winterslaap en de laatste restjes sneeuw verdwijnen door de opwarmende zon. Wij besloten onze wereldreis in Canada te beginnen, zodat we aan het begin van het drukke seizoen door Canada zouden reizen. In de hoop dat het dan nog wat rustiger zou zijn op toeristische plekken. Juni was voor ons een perfecte tijd om te kamperen in West-Canada. Toch was het al een stuk drukker dan ik had verwacht, maar schijnbaar nog niets in vergelijking met juli en augustus. Ook met het boeken van campings werd dit pijnlijk duidelijk. Reizen op de bonnenfooi wat we eigenlijk origineel wilde doen, was geen optie in deze periode. Gelukkig kwam ik hier op tijd achter en heb ik heel veel mooie camping plekjes op voorhand kunnen regelen.

Beginnen in Calgary

We begonnen onze reis in Calgary. Een grote stad die ons nog niet heel erg het gevoel gaf dat we in het buitenland waren. We verbleven in een prima hotel in de buurt van de camper verhuur met een zwembad, waar we even rustig konden acclimatiseren. Het ontbijtje was echter verschrikkelijk. Ik vind niet gauw iets vies, maar wat we hier voorgeschoteld kregen was echt geen ontbijt te noemen. Even dachten we dat dit misschien bij Canada hoorde, maar later in de reis bleek dat gelukkig niet het geval. Op de derde dag mochten we ons huisje op wielen voor de reis, onze camper, ophalen bij de verhuurder Cruise Canada. Ons kampeer avontuur door West-Canada begon toen pas officieel.

Banff National Park

Vanuit Calgary rijden we richting Banff. De bergen komen telkens dichterbij en mijn hart gaat sneller en sneller kloppen van enthousiasme. Ook Flynn kijkt al weken uit naar deze reis, want hij wil heel graag watervallen zien. Op onze eerste dag maken we daarom ook meteen een wandeling naar de Bow Falls, die net buiten het centrum van Banff liggen. We verblijven op de camping Tunnel Mountain Village 1, waar we een mooi plekje hebben aan de rand van de camping. Bereid je trouwens goed voor wanneer je naar Canada gaat, want campings moet je al maanden van te voren boeken. De volgende dagen bezoeken we Lake Minnewanka (waar we berenspray inslaan), Vermillion Lakes, Johnston Canyon Lower Falls en Silverton Falls. Bij de wandeling naar de Johnston Canyon Lower Falls komen we erachter dat het hoogseizoen al echt begonnen is. Bij de waterval staat een rij van minstens 50 mensen om de waterval vanuit een grot te bekijken. We vinden dit zelf te druk en besluiten daarom het minder populaire Silverton Falls te bezoeken. Een goede keuze wat ons betreft. We komen maar een handjevol mensen tegen.

Lake Louise en Lake Moraine

Lake Louise wordt als activiteit vanuit Banff gezien, maar wij besluiten hier een aparte stop van te maken. We verblijven twee nachten op de camping in Lake Louise en hebben de volgende dag tickets voor de shuttle. Als je mijn blog gelezen hebt over het boeken van campings in Canada, dan weet je inmiddels dat kamperen in het hoogseizoen in West-Canada wat voorbereiding eist. Zo ook voor het boeken van de shuttles. Ook deze boek je weken van te voren en helaas zitten de dagen zo vol dat je niet makkelijk van dag kan wisselen. Jammer, want de dag dat wij naar Lake Louise en Lake Moraine gaan stroomt het van de regen. Wat had ik nu graag een dagje later gegaan, maar helaas dat kan niet. Dus we besluiten toch gewoon in de shuttle te stappen. Ondanks de regen begrijpen we wel waarom deze twee meren misschien wel de populairste van Canada zijn. Toch genieten we er niet zoveel van als we gehoopt hadden. We zien helaas niet die perfecte plaatjes van Canada die je vaak op social media voorbij ziet komen, helaas! We zullen dus een keertje terug moeten komen. Lichtelijk teleurgesteld vertrekken we einde van de ochtend alweer terug naar de camping, waar we de rest van de dag spelletjes doen in onze camper.

Icefields Parkway en Jasper National Park

De dag begint bewolkt als we de Icefields Parkway oprijden. We hopen dat het snel een beetje opklaart, want dit zou de mooiste route van de reis moeten zijn. Hier en daar zien we wat verstopte bergen en af en toe komt er een zonnestraal tevoorschijn. We bezoeken onderweg de Bow Glacier Falls, Athabasca Glacier, Bridal Veil Falls en de Tangle Falls. Ondanks de bewolking genieten we van de watervallen en prachtige meren. Einde van de dag komen we aan in Jasper, waar we op de camping Whistlers staan. We hebben een prachtige plek dichtbij een speeltuintje, waar Flynn heerlijk kan klimmen en klauteren. Ook zien we op de camping vrouwelijke elken. De volgende dag gaan we voor een nieuwe portie watervallen en bezoeken we de Sunwapta Falls en Athabasca Falls. Dit zijn denk ik de meest indrukwekkende watervallen van onze kampeerreis door West-Canada. Flynn rent constant enthousiast voor ons uit en horen we boven het geluid van de waterval gillen: ‘ik zie ‘m mama. Daar is de waterval’. Helaas blijft het weer wisselvalig, maar toch kunnen we de volgende dag nog de wandeling de Valley of the five lakes lopen. Flynn loopt maar liefst 3,5 kilometer van deze wandeling zelf en we genieten van de momenten die we samen hebben. Helaas is het weer soms zo slecht dat we niet veel meer van Jasper kunnen zien.

Clearwater

Het is een lange reisdag van Jasper naar Clearwater, maar vanwege het slechte weer is dat niet heel erg. Helaas hebben we in zowel Banff als Jasper helemaal geen beren gespot. Maar onderweg naar Clearwater hebben we geluk en zien we een zwarte beer de weg oversteken. We bezoeken ’s middags nog de Spahat Falls en het viewpoint en gaan ’s avonds eten bij Hog ’n Hop. Een heerlijk steak restaurant met veel slow cooked vlees, waar we ontzettend van genieten. De volgende dag bezoeken we de populaire Helmecken falls en Dawson falls. Vooral van de eerste zijn we erg onder de indruk. Wij genieten ontzettend van het buiten leven, maar inmiddels zijn we het slechte weer, wat ons ook naar Clearwater gevolgd is, toch echt wel goed zat. We kunnen elke keer 2 a 3 uurtjes iets ondernemen voordat het weer helemaal losbarst. We spenderen dus heel veel uurtjes met spelletjes in de camper.

Kelowna en Vernon

Gelukkig is het tijd om naar de wijnregio te rijden. Hier zou het beter weer moeten zijn en we hebben geluk. Onderweg zien we voor het eerst weer een blauwe lucht. We rijden via Kamloops, waar we een bezoekje brengen aan de zus van mijn tante. Ze woont al een aantal jaar in Canada samen met haar man en kinderen en het is erg leuk om even op bezoek te gaan. Einde van de dag komen we aan op een prachtige camping Bear Creek. De camping ligt aan een groot meer en heeft een geweldige speeltuin voor kids. Die avond mogen we voor het eerst een kampvuurtje maken. Het enige voordeel van het slechte weer wat we al die dagen daarvoor hebben gehad. Het vuurverbod was namelijk van kracht wegens een grote hittegolf in mei 2023. Kamperen in West-Canada kan dus met heel veel regen of met extreme hitte. Alle uitgangspunten zijn mogelijk. De volgende dag bezoeken we twee wijnhuizen (Frind en Volcanic Hills) in Kelowna. Helaas mag ik niet proeven vanwege mijn zwangerschap, maar toch is het ontzettend interessant. Ook Flynn wordt leuk betrokken bij de wijnproeverij en hij mag druivensapjes proeven. Het is heerlijk om te zien hoe hij ons meteen nadoet en eerst ruikt aan zijn drankje voor hij een mini slokje neemt. De volgende dag vertrekken we op tijd naar Kekuli Bay nabij Vernon, waar we genieten van een relax dagje, picknick en speeltuin met uitzicht op een groot meer. Ook zien we hier allerlei grote en kleine marmotten. Jammer dat we hier maar één nachtje staan.

Revelstoke, Glacier National Park, Golden en Yoho National Park

Het mooie weer nemen we gelukkig mee naar de volgende locatie, Revelstoke. Op onze volle dag maken we een prachtige, maar avontuurlijke wandeling naar de Begbie Falls en zwemmen we in de hot springs van onze camping. Ook spotten we onderweg, bij het beginpunt van een wandeling, weer een zwarte beer. Dit keer kunnen we hem/haar van heel dichtbij observeren. Voor het eerst hebben we eigenlijk pas het besef dat we overal waar we lopen gewoon beren tegen kunnen komen. De volgende dag rijden we via Glacier National Park naar Golden. In Glacier National Park doen we nog een wandeling naar de Bear Creek Falls. De wandeling is goed te doen met een peuter, maar de verrassing als je de laatste hoek om loopt, vind ik een van de mooiste momenten van onze reis. Wat een prachtige waterval! Vanuit Golden bezoeken we ook nog Yoho National Park. We zien Emerald Lake en de Natural Bridge. Yoho National Park en Glacier National Park vinden we misschien nog wel mooier dan Banff en Jasper, maar dat komt vooral door het betere weer en het feit dat er minder toeristen zijn. In Golden staan we op een camping aan een rivier, waar Flynn tientallen steentjes in het water gooit. Daarnaast ligt er om de hoek van de camping een gratis spraypark voor kleintjes. De hele middag maken we hier dankbaar gebruik van, want het weer is inmiddels veranderd van regen naar heet. Je hoort mij overigens niet klagen hoor, want als we ’s avonds in onze zomerkleding voor onze camper kunnen zitten bij ons zelf gemaakte kampvuur dan voelt het oprecht als vakantie.

Charmed Resorts

De volgende dag zijn we 8 jaar getrouwd en besluiten we rustig op de volgende camping te genieten van de zon en het zwembad. We houden een waterpistolen gevecht met Flynn en genieten gewoon van het samen zijn met elkaar. Daarna rijden we door naar mijn verjaardag verrassing, want ik blies in Canada maar liefst 31 kaarsjes uit. Einde van de dag komen we aan op het Charmed Resort. Een vakantiepark met allemaal sprookjeshuisjes. Wij overnachten in Belle’s Cottage, gebaseerd op het sprookje van Belle en het Beest. Belle heeft ruim 8 jaar geleden een speciaal plekje in mijn hart veroverd, want lang niet iedereen weet dit van mij, maar ik speel regelmatig mee in amateurmusicals. In 2015 mocht ik Belle spelen in een vertolking van Belle en het Beest. Flynn vond ons huisje ook helemaal geweldig, want in ons huisje zat een verborgen kamer. In die verborgen kamer stond het bed waar Flynn in zou gaan slapen. De zoektocht naar deze kamer was al een belevenis voor hem op zich. Daarnaast genoten we van de andere prachtige accommodaties op het park en de speeltoestellen die daarbij gebouwd zijn, zoals schommels en glijbanen. Kortom, hou je van sprookjes, dan is dit resort een waar paradijs voor jong en oud.

Eindigen in Calgary

Helaas is het einde van onze reis door Canada alweer in zicht. De laatste nacht overnachten we nog eenmaal op een camping vlak voor Calgary voor we de camper de volgende dag weer inleveren. We hebben vervolgens nog twee nachten in het centrum van Calgary geboekt in het prachtige Hyatt Regency hotel. We hebben ontzettend veel geluk, want onze volle dag in Calgary is het the first of July, een nationale feestdag in Calgary. Verspreidt door de stad vindt je allerlei culturele en lokale activiteiten. We genieten van muziek bij de grote fontein om de hoek van ons hotel. Die grote fontein is niet alleen voor de sier, maar ook om lekker in af te koelen. Samen met Flynn rennen we tientallen rondjes tot we helemaal doorweekt zijn. Gelukkig is het 30 graden! Ook sprokkelen we een heerlijke lunch bij elkaar in grote winkelcentrum, die we op eten in de prachtige binnentuin. De speeltuin is natuurlijk Flynns favoriet. En ’s avonds als Flynn al op bed ligt, begint het afsluitende vuurwerk. We maken hem wakker, nemen hem gewikkeld in zijn deken op schoot en vanuit onze hotelkamer genieten we van dit afsluitende moment van niet alleen Canada day, maar ook onze reis door Canada.

Kamperen in West-Canada: ja of nee?

Kamperen in West-Canada heeft ons verrast op verschillende manieren. Aan de ene kant hebben we ontzettend genoten van de wilde en ruige natuur van dit prachtige land, aan de andere kant vonden we het jammer dat het vaak erg druk was. Vooral Banff en Jasper worden zelfs in juni al overspoeld door toeristen. Je bent wel midden in de natuur, maar je moet die natuur met zoveel mensen delen. Wij hebben daarom meer genoten van Yoho National Park en Glacier National Park. Oké het weer werkte daar ook zeker aan mee, want we hebben echt heel veel slecht weer gehad. Canada is prachtig, absoluut, maar toch heeft het onze verwachtingen niet overtroffen. Een waarschijnlijk onpopulaire mening, die mijzelf ook enigszins verbaasd. Naast dat het weer hier waarschijnlijk een grote rol in speelt, is er nog een groot nadeel: de prijzen. Canada is duur en nog zoveel duurder dan ik op voorhand had verwacht/ingecalculeerd. Hierdoor hebben wij eigenlijk vrijwel alleen maar gratis activiteiten gedaan en bijna de hele vakantie sober gegeten. Toch zouden we graag nog een keer terug willen naar Canada en dan voornamelijk naar de Vancouver regio en Oost-Canada, maar daar zullen we eerst flink voor moeten sparen, want onze reis naar Canada die voelen we financieel nog wel een tijdje.

Totale reissom vier weken West-Canada

€11.000,00 (Drie personen)
€ 3666,67 (per persoon)
Inclusief vluchten, camper, campings, hotels, benzine, eten en drinken, park pas en eventuele activiteiten.

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *