Wat ontzettend leuk! Je gaat reizen samen met je gezin. Waarschijnlijk hebben jullie de vliegtickets al geboekt en misschien zelfs wel een paar accommodaties. Daarnaast googlen jullie je suf naar allerlei gave tips en onontdekte plekjes. Kortom, de voorpret is begonnen! Toch begin je te denken, hoe kan ik mijn jonge kinderen het beste voorbereiden op een reis, want je kinderen hebben nog geen idee wat ze gaan doen en snappen ook nog niet alles. In deze blog help ik je een stapje op weg om je kinderen voor te bereiden op een verre reis.

Vertel je kinderen over de komende reis

Het klinkt een beetje voor de hand liggend, maar vertel je jonge kinderen, ongeacht de leeftijd, dat jullie gaan reizen en waar jullie heen gaan. Sommige mensen twijfelen of ze het hun kinderen wel moeten vertellen, want het duurt toch nog zo lang of ze snappen het toch niet. Maar bedenk je eens wat jij ervan zou vinden als je ineens zonder waarschuwing meegenomen wordt naar een vreemd land. Dat klinkt toch niet heel aanlokkelijk. Ongeacht of je kind het snapt, vertel je kind ongeveer twee maanden van te voren over de komende reis. En wellicht kan je alvast wat details vertellen. Dat jullie met een vliegtuig gaan reizen. Pak een wereldkaart erbij en wijs aan waar Nederland ligt en waar het land van bestemming ligt. Wat voor dieren je misschien in het land kan zien, etc.

Lees reisboeken voor kinderen voor

Mijn grootste tip om je kinderen te vertellen over de reis die jullie gaan maken, is het voorlezen van een reisboek voor kinderen. Boekjes, en vooral boekjes met rijm, blijven ontzettend goed hangen bij de jongste kinderen. Sommige kinderen kunnen na een paar keer voorlezen een boekje uit hun hoofd opzeggen. Daarom is het gebruiken van het voorleesmoment ideaal om je kind voor te bereiden op een reis. Je kan de boekjes daarnaast op je eigen situatie betrekken. Het kinderboek Flynn gaat de wereld zien is bijvoorbeeld zo’n ideaal boek voor kinderen tussen de 2 en 6 jaar. Panda Flynn gaat samen met zijn gezin op wereldreis en moet allerlei voorbereidingen treffen. Hij stapt in het vliegtuig en beleeft allemaal avonturen, maar komt aan het einde van de reis ook weer thuis. Door dit boek te gebruiken, kan je je jonge kinderen voorbereiden op een reis en alles wat daarbij komt kijken. Naast Flynn gaat de wereld zien zijn er nog andere boeken die handig zijn om je kind voor te bereiden. Ik schreef hier eerder een blog over.

Aftelkalender

Ongeveer 10 dagen voor de reis kan je beginnen met een aftelkalender. Door gebruik te maken van een aftelkalender kan je nog duidelijk inzichtelijk maken wanneer de reis gaat beginnen. Je zou daarnaast nog activiteiten in kunnen vullen, die nog moeten gebeuren voordat jullie op reis gaan. Bijvoorbeeld nog één keer naar school of naar opa en oma, etc. Speciaal voor jou heb ik een gratis printable aftelkalender gemaakt. Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief via mijn website ontvang je deze via de mail. Je kan ‘m vervolgens zelf printen en gebruiken voor jullie volgende reis.

*Inschrijven kan in de zijbalk hiernaast of op de homepage –>

Betrek je kind in het plannen van de reis

Kinderen vanaf drie jaar kan je langzaam betrekken in de planning van je reis. Je kan ze vragen om alvast wat spulletjes klaar te leggen voor in de koffer. Of als je nog dingen moet kopen voor de reis kan je dat samen doen en duidelijk zeggen dat een bepaald kledingstuk voor de reis is. Zo kreeg ik van mijn kind (bijna 3 jaar) de opdracht om nieuwe wandelschoenen te kopen voor hem, want die had hij toch wel nodig op vakantie. Vorige vakantie hadden we het constant over zijn wandelschoenen, die we voor de vakantie gekocht hadden. Het grappige is dat hij zich dat nog herinnert en de opkomende vakantie gelijk linkt aan: ik heb wandelschoenen nodig. Hoe jong ze ook zijn. Kinderen zijn ontzettend slim en beseffen zich veel meer dan je soms denkt.

Inspiratie video’s

Reels zijn momenteel ontzettend populair op Instagram. Je vindt boordevol reels over allerlei prachtige reisbestemmingen. Maak hier gebruik van. Laat je kind korte video’s zien van ouders met kinderen die eenzelfde soort reis hebben gemaakt om je kind voor te bereiden op wat hij/zij kan verwachten in het land van bestemming. Wij vertrekken binnenkort naar Sri Lanka en huren daar een tuk tuk, dus wij hebben Flynn al heel wat tuk tuk filmpjes laten zien. Hij vindt het prachtig. Ook vindt hij het heel leuk om filmpjes te bekijken van de dieren die hij in een land kan zien. Ik ben nu nog benieuwder hoe hij reageert als hij de dieren daadwerkelijk ziet. Maar heb je al eens gedacht aan het kijken van een kindertekenfilm. Er zijn ontzettend veel kindertekenfilms die over andere culturen en landen gaan. Een leuke manier om je samen met je kind voor te bereiden.

Geniet samen van de voorpret!

Jonge kinderen voorbereiden op een verre reis is niet alleen heel handig en slim, maar vooral ook heel erg leuk. Wij vinden het altijd heel leuk om Flynns ogen te zien stralen als we vertellen wat we allemaal gaan doen tijdens een reis. Hij is altijd zo lekker enthousiast en kijkt er dan net zoveel naar uit als wij. Hij heeft nog geen tijdbesef, dus ook niet wat het betekent als hij nog maar 10 nachtjes moet slapen bijvoorbeeld, maar dat hij met ons een avontuur gaat beleven weet hij. In het dagelijks leven komt dat ook echt terug. Zo had hij pas geleden tegen opa en oma gezegd dat hij in Canada woont en met de camper in Nederland gaat reizen. Oké hij had de landen even omgedraaid, maar het laat wel zien dat het bij hem leeft. Of in het weekend vraagt hij regelmatig of we morgen even naar de watervallen gaan. Helaas heeft Nederland geen watervallen waar we even heen kunnen gaan, maar het laat wel zien dat hij er ook naar uit kijkt. Door hem voor te bereiden en mee te nemen in het proces heeft hij, hoe jong ook nog, ook voorpret en dat is toch al de helft van het plezier van zo’n reis!

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *