Veel jonge ouders, die vroeger regelmatig gingen reizen, twijfelen na de komst van hun kleine spruit ineens of ze wel moeten gaan reizen, want als de kleine er is kan je toch niet zo makkelijk meer op reis? Ze krijgen vanuit hun omgeving heel veel vragen die hen onzeker maken, waardoor ze zich laten belemmeren om te gaan reizen met hun kind. Jammer, want het is zo mooi om te zien hoe een kind (maar ook jijzelf) groeit van reizen. Daarom geef ik je 3 redenen om te reizen met je kind!

Bol AlgemeenBol Algemeen

1. Je kind leert ontzettend veel van ontmoetingen met lokale kinderen, andere natuur en andere culturen.

Je kind weet alleen wat hij thuis meemaakt. Waarschijnlijk gaat je kind naar de opvang, gastouder of opa’s en oma’s. Niets mis mee, want dat is ook hoe Flynns week er op dit moment uit ziet. Toch zie ik hoe Flynn groeit elke keer dat we met hem reizen of op avontuur gaan. Na onze reis in Madeira, waar we onder een waterval doorliepen, wilde Flynn niet meer thuis douchen, maar onder de waterval. Elke keer douchen werd voor hem een spektakel. Zelfs de auto mocht mee onder de waterval net als tijdens onze reis. Of toen Flynn net kon lopen, liepen we door de kleine straatjes van Lindos (Griekenland) en veroverde hij de harten van de lokale bevolking. In Kroatië zochten we een speeltuin op na een dag wandelen en bleek een taalbarrière geen probleem voor twee peuters. Kortom, je verbreed de horizon van je peuter. Een grote cadeau kan je hem/haar niet geven!

Um caminho para todos redenen om te reizen met kinderen

2. De volle aandacht van zowel papa als mama tijdens een reis is onbetaalbaar.

In de vorige alinea zei ik het al even. Je kind gaat waarschijnlijk net zoals Flynn naar de opvang, gastouder of opa’s en oma’s. Op een standaard doordeweekse dag zien wij Flynn een uurtje voordat hij naar bed gaat, op onze vaste papa- of mama-dag en in het weekend, na. We merken dat Flynn niet altijd meer weg wil, maar soms gewoon even thuis wil spelen met mama of papa. Tijdens een reis hebben we hier eigenlijk nooit last van. Meestal doen we ’s ochtends een leuke activiteit, bijvoorbeeld wandelen in de natuur naar een waterval, en ’s middags wil Flynn dan graag zelf spelen, want hij heeft zijn speelgoed gemist. Voor ons de perfecte mix van op avontuur gaan (iets wat Flynn ook leuk vindt) en daarna relaxen en lekker spelen (iets wat voor ons als ouders ook fijn is). Daarnaast krijgt je kind alle aandacht van de wereld. Stel je gaat drie weken op vakantie, dan heeft je kind drie weken volle aandacht van beide ouders. Tuurlijk heb je af en toe een momentje voor jezelf nodig en we proberen elkaar dan ook altijd af te wisselen als één van beide daar behoefte aan heeft. Dan gaat één van ons met Flynn spelen en de ander doet iets voor zichzelf. Toch zien we dat Flynn elke reis weer ontzettend opbloeit door de aandacht die hij krijgt van ons. Als dat niet al reden genoeg is om te gaan reizen met je kind, dan weet ik het ook niet meer.

Booking.com

3. Reizen met een kind doe je niet voor je kind, maar voor jezelf omdat jij het leuk vindt om herinneringen te maken en daar heef je kind ook baat bij.

De meeste gestelde vragen zijn ‘wat heeft een kind nou aan reizen?’ en ‘waarom zou je met je kind reizen? Hij herinnert het zich later toch niet.’. Ja, ook wij hebben deze vragen meerdere keren gehad, maar laat mij heel duidelijk zijn. Reizen doe je niet voor je kind. Reizen heb je toch altijd voor jezelf gedaan. Waarom zou dat nu ineens anders zijn nu je een kind hebt? Daarnaast herinnert een peuter zich de reis misschien niet meer als hij 18 jaar is, maar jij wel. En trouwens je doet nu toch ook al leuke dingen met je peuter: naar de dierentuin, speeltuin, etc. Waarom zou je dat dan eigenlijk doen als je kind het zich later toch niet meer herinnert? Kortom, deze vragen komen voornamelijk voort uit angst en het idee dat je niets meer voor jezelf kan doen als je een kind hebt. Ik kan je echter vertellen dat je deze reis zeker niet alleen voor jezelf maakt, want je kind komt ook met een koffer vol herinneringen terug. Kijk alleen al naar mijn voorbeeld bij punt 1. Flynn was pas 18 maanden toen hij onder die waterval stond en nog steeds heeft hij het over de waterval douche. Ook ken ik het voorbeeld van een gezin wat met hun peuter van twee jaar op safari naar Afrika ging en bij thuiskomst het kind een setje speelgoed safari dieren gaf. De tuin werd vervolgens door de peuter zelf omgetoverd tot Afrika en achter elk bosje vond hij één van zijn speelgoed dieren tijdens zijn zelf bedachte safari. Echt waar, je kind heeft er ook wat aan!

Ik heb je nu drie redenen gegeven om te reizen met je kind. Wil je meer lezen over hoe wij omgaan met negatieve uitspraken over reizen met kinderen. Lees dan de blog die ik hierover geschreven heb.

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *