Begin 2019 maakte mijn man (Jerry) en ik een droomreis van drie maanden door Australië en Nieuw-Zeeland. Tijdens deze reis droomden we over een kindje dat we mee konden nemen op onze avonturen. Mei 2020 werd onze zoon Flynn geboren. Reislustig als ik ben, begon ik meteen te dromen waar wij dit kleine mannetje allemaal mee naartoe zouden nemen op reis. Toen we onze eerste reis met hem aan het plannen waren, rees al snel de vraag: hoe bereiden we Flynn voor op zo’n reis? Wij bereiden ons voor door de plannen die we maken, maar een kind wordt vanuit zijn veilige omgeving ineens meegenomen naar een onbekende bestemming. Dat is best moeilijk te begrijpen voor een kind. Ik ging op zoek naar een boekje om hem uit voor te lezen, zodat hij misschien wat beter zou snappen wat er ging gebeuren. Helaas kon ik niet goed vinden wat ik zocht. Het was alsof ik vervolgens een belletje hoorde rinkelen dat zei: je bent grafisch vormgever, dan maak je dat boek toch zelf. Zo ontstond het idee om ‘Flynn gaat de wereld zien’ te ontwerpen. Het duurde daarna nog ruim driekwart jaar voordat ik de panda die we nu kennen als Flynn ontwierp. In deze blog vertel ik meer over dit traject van idee tot uitgave: de route naar Flynn gaat de wereld zien.

Het proces

Het begon allemaal met een idee. Allereerst maakte ik van mijn idee een soort schets van de verhaallijn. Ik vroeg mij af wat ik nu precies terug wilde zien in het boek en wat voor elementen daarbij kwamen kijken. Zodra ik dat klaar had liggen, begon ik met vormgeven. Alle illustratie voor mijn boek heb ik in het programma Adobe Illustrator gemaakt. Ik merkte toen ik eenmaal de stijl bepaald had tijdens het ontwerpen van panda Flynn dat de rest van de illustraties als vanzelf volgde. Binnen een maand had ik een grote hoeveelheid aan illustratie gemaakt en de eerste versie van mijn boek ontworpen. Toen was het tijd om mij over de tekst te buigen. Ik wilde graag korte rijmende teksten schrijven, omdat ik merkte dat dat erg goed werkt bij Flynn. Omdat mijn boek geboren werd door middel van illustraties hoefde ik de tekst enkel daarop af te stemmen.

Boek verbeteren

Toen mijn boek in z’n eerste versie klaar lag, heb ik ‘m voor het eerst gedeeld met een kleine kring familie en vrienden en aan een aantal van hen gevraagd om mijn boek te reviewen op het gebied van tekst, verhaallijn en illustraties. Daaruit ontving ik al heel veel leuke reacties en goede feedback. Naar aanleiding daarvan werd ik uitgenodigd om mijn boek voor te lezen in twee basisschoolklassen (groep 1/2 en groep 3/4, jaargang 2021-2022) op Jenaplan de Waterval in Lisse. Niet alleen was dit een hele leuke dag, maar ook heb ik tijdens deze sessie heel veel nuttige feedback ontvangen vanuit de doelgroep. Hiermee heb ik mijn boek nog flink kunnen verbeteren. Ik heb uiteindelijk nog heel veel dingen veranderd, bladzijdes met illustraties toegevoegd en teksten herschreven tot ik uiteindelijk op het manuscript uitkwam wat ik naar uitgevers wilde sturen.

Uitgevers benaderen

Vanaf het moment dat ik begon met ontwerpen wist ik al dat ik het boek graag uit wilde geven, maar ik was helemaal nieuw in deze wereld. Toen drie maanden na de start van het ontwerpen mijn boek klaar lag, had ik geen idee waar ik moest beginnen. Mijn eerste stap was dan ook googlen. Ik begon veel te lezen over wat er allemaal komt kijken bij het uitgeven van een boek. Ik kwam er gauw achter dat het uitgeven van een boek, via een uitgever, nog niet zo makkelijk is. De belangrijkste vraag die ik mijzelf dan ook stelde: wil ik mijn boek zelf uitgeven of via een uitgever? Mijn voorkeur ging uit naar het uitgeven via een uitgever. Ik begon met het maken van een lijstje van kinderboekenuitgevers in mijn illustratie stijl. Hier zaten grote namen tussen, maar ook kleine partijen. Vervolgens heb ik een begeleidende brief geschreven met meer informatie over mijzelf, het idee en het boek. Toen was het tijd om mijn manuscript te versturen. Voor sommige uitgevers bracht ik mijn manuscript naar PostNL en voor sommige uitgevers drukte ik op de digitale verzendknop. En toen was het wachten, wachten en nog eens wachten. Want als ik ergens achter gekomen ben, dan is het dat het lang duurt voordat je manuscript gelezen wordt en voordat je een reactie krijgt. Geduld is dus belangrijk!

Boekscout

Een half jaar nadat ik mijn eerste manuscript opstuurde naar uitgevers kreeg ik tijdens mijn vakantie in oktober 2022 een belletje van de uitgever Boekscout. Ze vonden mijn manuscript erg leuk en wilde kijken of het mogelijk was om deze samen uit te gaan geven. Daar zit je dan in de auto in Slovenië. Na zo’n lange tijd had ik eigenlijk geen belletje meer verwacht. We parkeerde de auto bij het dichtstbijzijnde tankstation en zodra we stil stonden sprong ik uit de auto om een vreugde dansje te doen. En toen begon het balletje pas echt te rollen. Ik kreeg een heleboel informatie over hoe een boek via Boekscout uitgeven in z’n werk gaat. We bespraken mijn boek tot in detail van positieve punten tot verbeterpunten. En als kers op de taart kreeg ik een contract aangeboden.

Productieproces

Inmiddels zijn we weer een paar maanden verder, waarin heel veel gebeurd is. Na het tekenen van het contract heb ik de besproken verbeteringen doorgevoerd, hebben we een marketingplan gemaakt, hebben we besproken op wat voor papier het boek gedrukt zou gaan worden en nog veel meer. Vol blijdschap kan ik vertellen dat mijn boek ongeveer een jaar na het eerste ontwerp uitgegeven gaat worden op vrijdag 24 februari 2023!

Promotiemail

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de lancering van mijn boek Flynn gaat de wereld zien? Schrijf je dan nu in voor de eenmalige promotiemail (niet meer actief) die verstuurd wordt door uitgeverij Boekscout.

Heb je vragen over het kinderboek of over de blog van idee tot uitgave: de route naar Flynn gaat de wereld zien? Neem dan gerust contact op.

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *