Inmiddels is het ruim een jaar geleden dat ik voor het eerst illustraties maakte voor mijn kinderboek Flynn gaat de wereld zien. Ik had vroeger nooit gedacht dat ik een kinderboek zou gaan maken. Mede doordat ik geen geboren tekenaar of schrijver ben, maar het grappige is dat illustraties maken met een computer heel anders is dan tekenen op papier met een potlood. Illustraties maken met mijn laptop en tekentablet kan ik zelfs als geen ander. Al een tijdje liep ik met het idee voor mij boek in mijn hoofd rond en toen ik een creatieve ingeving kreeg, nam ik plaats achter mijn laptop en maakte ik mijn kinderboek binnen drie maanden. Hoe maak ik zelf een kinderboek? Ik leg het je hieronder stap voor stap uit, zodat ook jij aan de slag kan met je eigen kinderboek.

Software

Allereerst is het belangrijk om de juiste software te hebben en te weten hoe je het programma moet gebruiken. Aangezien ik werk als grafisch ontwerper voor Studio Vonn heb ik al toegang tot diverse Adobe programma’s. Ik maakte al regelmatig logo’s en kleine zakelijke illustraties in Adobe Illustrator, dus ik besloot de illustraties voor mijn kinderboek in dit programma te maken. Heb je nog geen kennis van Adobe Illustrator of een ander programma wat je zou kunnen gebruiken? Dan adviseer ik je eerst een basis cursus te volgen of het programma uit te testen.

Verhaallijn

Als je het programma hebt (en kunt gebruiken) en je hebt een idee, dan is het belangrijk om eerst op papier (in bijvoorbeeld Microsoft Word) de verhaallijn globaal uit te schrijven. Ik beschreef wat ik op welke bladzijde wilde laten zien, zodat ik dit als leidraad kon gebruiken in mijn ontwerp proces. Ik wist bijvoorbeeld dat ik een bladzijde wilde maken waar Flynn z’n koffer in pakt en waar je allemaal spullen op de grond ziet liggen. Door dit uit te schrijven, kreeg ik al een iets beter beeld van wat voor illustraties ik zou gaan maken. Ik beschreef bijvoorbeeld dat ik zijn knuffels zichtbaar wilde maken, maar ook een koffer en een fotocamera.  

Tekentablet

Voor mijn werk als grafisch ontwerper maak ik gebruik van een Wacom tekentablet. Deze tekentablet is tijdens de ontwerpperiode van de illustratie mijn beste vriend geweest. Met de tekentablet kon ik makkelijker mijn vormen perfectioneren. Als je illustraties gaat maken voor een kinderboek via een computer in bijvoorbeeld Adobe Illustrator dan raad ik je van harte aan om een tekentablet aan te schaffen. Het maakt het werk een stuk gemakkelijker dan met je muis. Heb je geen tekentablet en wil je deze ook niet aanschaffen? Dan kan je natuurlijk nog steeds met je gewone muis in Adobe Illustrator werken, maar het kan soms wat lastig worden om je illustraties te perfectioneren of tekeningen te maken.

Vormen maken

Zodra ik de creatieve ingeving had, ben ik vervolgens begonnen met ontwerpen. Ik opende een leeg bestand in Adobe Illustrator en door middel van vormen en kleuren begon ik mijn illustraties vorm te geven. Allereerst maakte ik de losse illustraties, denk aan: panda Flynn, een giraf, een boom, een camper, etc. Vervolgens was het tijd om de losse illustraties in een mooie achtergrond te verwerken of de boom op meerdere plekken toe te voegen. Ik maakte voor elke bladzijde een eigen compositie tot dat ik de gehele verhaallijn had uitgewerkt. Geef jezelf een paar weken/maanden om alle illustraties uit te werken en eventueel te perfectioneren. Ik heb er bewust voor gekozen om niet met structuren te werken, maar mocht je dat wel willen dan is dit het punt om structuur aan je illustraties toe te voegen.

Teksten schrijven

Zodra ik alle bladzijdes geïllustreerd had, begon ik met het schrijven van bijpassende teksten. Ik ben, zoals ik in het begin beschreef, geen geboren schrijver, maar ik wist heel goed wat ik wilde vertellen per bladzijde. Ik heb mijzelf een paar dagen in mijn kantoor opgesloten om de teksten te schrijven. Ja, ik had hier iemand voor in kunnen huren. Iemand die veel beter is in teksten schrijven dan ik, maar ik vond het juist zo leuk om alles zelf te doen. Ik heb nog wel professionals gevraagd om mijn teksten te controleren en van feedback te voorzien.

Kinderboek in elkaar zetten

Oké, ik heb nu de losse illustraties/composities en de losse teksten, maar nu moeten we er nog één geheel van maken. Dit is het punt waarop ik mijn Adobe InDesign programma opstart. Met Adobe InDesign maak ik normaal gesproken brochures of flyers op voor zakelijke klanten via mijn bedrijf Studio Vonn, maar een boek opmaken kan natuurlijk ook. Ik opende een leeg document in de juiste afmetingen en ik begon de bladzijdes op de juiste pagina’s te zetten. Ook de tekst kan je in Adobe InDesign mooi over de illustraties heen leggen. Na deze stap had ik een kant en klaar manuscript van mijn boek liggen. Hoe bepaalde ik het formaat van mijn kinderboek? Dat is puur een kwestie zelf bepalen wat jij wil. Ik wilde graag een vierkant boek, dus ik googelde wat een gebruikelijk drukwerkformaat is voor vierkante boeken en ik kwam op 20x20cm uit.

Vervolg

Wat volgde was een voorleesmoment op een basisschool, waar ik heel veel waardevolle feedback van de kinderen (mijn doelgroep) heb gekregen. Daarna volgde nog een aantal aanpas momenten, waarop ik het proces hierboven beschreven herhaal. Programma’s openen, illustraties of teksten aanpassen, illustraties en teksten toevoegen in het totale document en het document opslaan. Ik deed dit net zolang tot het boek volledig naar mijn zin klaar lag. Illustraties maken voor een kinderboek is niet zo lastig. Je moet alleen even weten hoe je het moet aanpakken en creativiteit is het belangrijkste! Als het goed is, kan je nu de vraag ‘Hoe maak ik zelf een kinderboek?’ beantwoorden.

Hulp

Wil jij ook graag een kinderboek maken? En heb je de illustraties en teksten al klaar liggen, maar je hebt hulp nodig om het mooi op te maken tot een drukwerk klaar boek, dan help ik je graag.* Stuur een mailtje naar vonnekevanrijn@studiovonn.nl voor een vrijblijvende offerte. Ik ben benieuwd naar je werk!

*Let op, ik ben geen uitgever. Ik kan je werk dus niet inhoudelijk beoordelen en/of uitgeven, maar enkel helpen het boek in elkaar te zetten en klaar te maken voor drukwerk. Ik kan je uiteraard wel adviseren, vanuit mijn eigen ervaring, wat je moet doen als je het boek wil uitgeven.

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *