Vlak voordat de welbekende eerste COVID uitbraak in Nederland begon, bezochten Jerry en ik Jordanië (januari 2020). Ik was op dat moment 23 weken zwanger van onze zoon en we waren op zoek naar een laatste avontuur met z’n tweeën. Jordanië stond al een aantal jaar hoog op onze bucketlist en dit land zagen we onszelf niet zo snel doen met kind, dus dit was onze kans dachten we. Maar oh wat hebben we dat fout ingeschat. Na deze vakantie schreeuw ik het van de daken dat Jordanië perfect te bereizen is met (jonge) kinderen. Daarnaast is Jordanië de perfecte bestemming met een klein budget.

*De reis naar Jordanië hebben wij volledig zelf geregeld. In het artikel hieronder vind je dus onze eigen ervaring.

Reisprogramma 10 dagen Jordanië

  • Dag 1: Amsterdam – Amman
  • Dag 2: Amman – Jerash – Amman
  • Dag 3: Amman – Petra
  • Dag 4: Petra
  • Dag 5: Petra – Wadi Rum
  • Dag 6: Wadi Rum – Aqaba
  • Dag 7: Aqaba
  • Dag 8: Aqaba – Dode zee
  • Dag 9: Dode zee
  • Dag 10: Dode zee – Amman – Amsterdam

Reistijd

Januari 2020
Voor ons was januari de perfecte reistijd. Het was warm genoeg om op sommige plekken, zoals de Dode Zee aan het strand te liggen, maar het was niet te warm om actief op pad te gaan. Bij de echte highlights zoals Petra en Jerash was het redelijk druk, maar als je op tijd vertrekt vanuit je hotel kan je de grootste mensenmassa ontwijken.

Jordanië reizen

Amman:

Na aankomst op het vliegveld in Amman haalde we onze huurauto op. We wilde flink besparen deze trip, dus kozen we voor de goedkoopste auto. In de meeste landen is deze categorie nog steeds vrij nieuw met alleen wat meer kilometers, maar in Jordanië kregen wij een oude Kia Picanto die nog net niet uit elkaar viel. Bij onze eerste blik op de auto hadden we meteen een beetje spijt dat we niet een iets duurder model hadden gehuurd, maar goed vol goede moed reden we de stad in op weg naar ons hostel. We wilde onze missie: Jordanië met een klein budget niet meteen loslaten. We dachten: we zien wel waar het schip strand (side note: schijn bedriegt, want dit ijzeren bakbeest heeft onze overal gebracht waar we heen wilde gaan). Aangezien we pas einde van de dag aankwamen bij ons hotel (Nomads Hotel), besloten we alleen nog maar boodschappen te halen en we maakte zelf een maaltijd in de keuken van ons hotel. Het hotel was prachtig gelegen en had een mooi dakterras. Daarnaast konden we onze huurauto in de straat parkeren. Wil je Amman gaan verkennen? Wij vonden een bezoekje aan de Tempel van Hercules erg leuk. Vanuit ons hotel zagen we deze tempel in het klein bovenop een berg. Onze huurauto bracht ons naar de top van de berg en daarna wandelde we langs alle oude gebouwen en hadden we een prachtig uitzicht op het Romeinse theater en de rest van de stad. Wij zijn zelf niet naar het Romeinse theater geweest, maar heb je tijd? Sla deze bezienswaardigheid dan zeker niet over.

Jordanië met een klein budget - Amman

Jerash:

Onze eerste volle dag in Jordanië gingen we met onze Kia naar Jerash. Jerash wordt ook wel het Rome van Jordanië genoemd en terecht. Door de stad lopen betekent dat je door een geschiedenisboek loopt. Over waar je kijkt, zie je oude Romeinse ruïnes en ik zeg ruïnes, maar veel gebouwen zijn ontzettend goed bewaard gebleven. We kozen ervoor om met onze auto vanuit Amman voor een dagtocht op en neer te reizen en dat was prima te doen op eigen gelegenheid. We hebben ontzettend genoten van deze oud Romeinse stad. Mocht je deze stad met een kind willen bezoeken, dan adviseer ik je wel om een draagzak of rugdrager te gebruiken. De wielen van een kinderwagen komen gemakkelijk knel te zitten tussen de oude stenen.

Petra:

Eindelijk was het tijd om naar de in onze ogen highlight van de reis te gaan, de verborgen stad Petra. Petra is één van de redenen waarom Jordanië zo hoog op ons wensenlijstje stond. Dit wereldwonder wilde we graag met eigen ogen bekijken. Vooraf hebben we een Jordan Pass incl. 2 dagen Petra aangeschaft, waar we erg blij mee waren. Hierdoor konden we alle hoogtepunten van onze reis doen zonder extra te betalen. Wil je sowieso Petra en Jerash bezoeken, dan heb je het bedrag er al uit. Op onze volle dag stonden we vroeg op om naar Petra te gaan. We hoopte deze dag de ruim 10km (heen en terug) lange wandeling naar de Monastery te maken. Aangezien ik op dat moment 23 weken zwanger was, vonden we het wel een beetje spannend. Zou ik het redden tot het eind? Vol goede moed begonnen we te wandelen. De eerste kilometers voordat je uitkomt bij de Treasury voelde we met iedere stap de spanning stijgen. Wanneer zouden we een eerste glimp op kunnen vangen van de verborgen stad. Toen we eenmaal de eerste glimp opvingen, konden we ons enthousiasme niet inhouden. Wauw wat prachtig! We besloten niet te lang te blijven hangen bij het begin, want we zouden daar einde dag nog terugkomen en ook de volgende dag hadden we nog toegang tot Petra, dus al snel wandelde we door naar ons doel de Monastery. We maakte een aantal stops, want vooral ik had wat meer tijd nodig om op adem te komen vanwege mijn zwangerschap. Uiteindelijk bereikte we een kleine drie uur later ons doel. Wederom wauw, wat een plek! We aten onze lunch op terwijl we deze mooie plek in ons opnamen. De rest van de dag besteedde we aan het rustig teruglopen en bekeken we de andere plekken die we onderweg tegenkwamen en op de heenweg hadden overgeslagen. ’s Avonds schoven we vermoeid aan bij het buffet van ons hotel (Amra Palace Internationaal Hotel). De volgende ochtend voordat we door zouden rijden, besloten we nogmaals Petra in te gaan en dit keer liepen we enkel tot de Treasury en namen we alle tijd om deze bijzondere plek in ons op te nemen. In totaal heb ik in twee dagen misschien wel 15 km gelopen met een zwangere buik (23 weken). Ik vond het pittig, maar echt de moeite waard. De rest van de vakantie hebben we het wel iets rustiger aan gedaan.

Wist je dat … je Petra ook ’s avonds tijdens de Petra by night beleving kan bezoeken. Je moet hiervoor welk een extra ticket kopen, maar het schijnt een ware belevenis te zijn voor zowel ouders als kinderen. Wij hadden helaas niet de tijd om dit te doen, maar stiekem wil ik nog wel terug voor deze belevenis.

Wadi Rum:

Rond lunch tijd begonnen we onze weg richting de woestijn. We parkeerde onze auto bij de parkeerplaats van onze accommodatie en werden met een 4×4 naar onze bubbel tent van Wadi Rum Bubble Luxotel gebracht. Lees de volledige blog over deze accommodatie. We kunnen niet anders zeggen, maar dit is misschien wel één van de mooiste plekken waar we ooit overnacht hebben. Vanwege mijn zwangerschap hebben we geen extra activiteiten gedaan in de woestijn, maar onze bubbel tent, het heerlijke eten, de zonsondergang en de sterren waren al voldoende om een geweldig verblijf te hebben. Wil je toch nog een gave excursie doen, denk dan aan een Jeep tour langs alle hoogtepunten of een ritje op een kameel. ’s Avonds gingen we nog wel met een astronoom van het hotel op pad. Hij leerde ons veel over de sterren en de maan en we hadden de mogelijkheid om door een grote telescoop het heelal in te turen. Aangezien we Jordanië met een klein budget wilde beleven, konden we onszelf één nachtje veroorloven in deze prachtige accommodatie. Toch had ik hier hier makkelijk nog een extra nacht kunnen blijven. De sfeer, de buitenaardse omgeving, de sterren en het eten maakte dit toch een heerlijke plek.

De meeste hotels organiseren allerlei leuke activiteiten voor jong en oud in de woestijn. Je kunt deze activiteiten ter plekke boeken bij de receptie. Reis je naar Jordanië met een peuter en wil je geld besparen, dan is spelen in het zand en genieten van deze prachtige locatie, zoals wij deden, eigenlijk ook al leuk genoeg.

Aqaba:

Na een nachtje in de woestijn vertrokken we naar de volgende bestemming: de badplaats Aqaba. Na een nacht in de woestijn moesten we even wennen aan de drukte van deze badplaats. We maakte een wandeling langs het strand en struinde langs wat lokale winkels. Vanaf de boulevard van Aqaba kan je Israël zien liggen, wat toch ergens een beetje spannend voelde. Die spanning duurde echter een seconden, want Jordanië en z’n inwoners zijn ontzettend gastvrij en wij hebben ons totaal niet angstig of onveilig gevoeld tijdens deze reis. Einde van de dag hebben we heerlijk gegeten bij een lokale bar. Ook hebben we nog een dagje aan het zwembad gelegen van het hotel (maar daar was eigenlijk net iets te koud voor in januari). Het hotel (Days Inn Hotel & Suites) was prachtig gelegen nabij een leuke straat vol eettentjes. Tenzij je van plan bent om te gaan duiken vonden wij Aqaba een beetje tegenvallen in januari. Het is net te koud om te genieten van deze zonbestemming. Wat ons betreft kan je deze plek overslaan als het weer te koud is om te zwemmen.

Jordanië met een klein budget - Aqaba

Dode zee:

Toen was het tijd voor ons volgende hoogtepunt, de dode zee. Ik ben altijd erg nieuwsgierig geweest naar deze zee en we wilde hier vooral een soort relaxte afsluiting van maken aan het einde van onze vakantie en dat is gelukt. We zaten in het prachtige resort Dead Sea Spa Hotel met privé strand aan de dode zee. De laatste dagen van onze vakantie hebben we daarom niets anders gedaan dan luieren, boekjes lezen en drijven in de dode zee. Onze locatie aan de Dode zee was in vergelijking met Aqaba een stuk warmer. Hierdoor konden we hier wel genieten van een paar dagen zon, zee en strand. Ga je met een peuter naar Jordanië toe, dan is dit ook een heerlijke afsluiting van je vakantie!

Jordanië met een klein budget - Dode zee

Conclusie:

Als je nog twijfelt of je Jordanië wil bezoeken met (jonge) kinderen, dan zou ik zeggen: doen! Wel adviseer ik om een draagzak of rugdrager mee te nemen i.p.v. een kinderwagen. De plekken zijn niet allemaal even kinderwagen proof. Ook als je op zoek bent naar een avontuurlijke babymoon is Jordanië perfect. De lokale bevolking is super aardig, maar omdat je zwanger bent gooien ze daar nog een schepje bovenop. Jordanië is de perfecte bestemming met een klein budget en met of zonder kids.

Totale reissom 10 dagen Jordanië:

€ 2.300,00 (Twee personen)
€ 1.150,00 (per persoon)
Inclusief vluchten, accommodaties, autohuur, benzine, Jordan Pass, eten en drinken
*Jordanië is de perfecte bestemming met een klein budget. Echter is dit bedrag voor 2 volwassenen. Neem je een peuter mee naar Jordanië reken dan nog wat extra bovenop bovenstaand bedrag.

Sawadee reizen Jordanië


Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *