Lapland staat al jaren op onze bucketlist, maar sinds onze zoon Flynn geboren is, had ik niet verwacht deze snel van die bucketlist af te strepen. Lapland met jonge kinderen was niet de eerste vakantie waar we aan dachten. Voordat Flynn geboren was, gingen we elke twee jaar op wintersport. Vorig jaar toen hij 1,5 jaar was, ging hij voor het eerst mee. Wil je meer lezen over wintersport met een peuter lees dan de blog ‘skivakantie met peuter: wintersportbestemming Le Grand Massif’. Aangezien dat prima ging met Flynn begonnen we toch al gauw weer over Lapland te dromen. Samen met een bevriend stel met twee dochters besloten we een reis naar Lapland te boeken. Met drie kids gingen we op pad en het werd een reis om nooit te vergeten!

Reisprogramma 8 dagen

Dag 1: Amsterdam – Kittilä – Luosto
Dag 2 t/m 7: Luosto
Dag 8: Luosto – Kittilä – Amsterdam

Reistijd

Januari 2023
We wilde graag naar Lapland in een goedkopere periode en buiten de schoolvakanties om. Daarnaast wordt het eind januari alweer sneller licht in Lapland. Januari was voor ons daarom een goede maand. De tempraturen kunnen deze maand echter flink koud zijn. Wij hadden geluk met veel dagen -8 graden, maar het kan ook na beneden lopen tot -25 graden.

Huskeysafari

Op zondag 29 januari was het eindelijk zover. We vertrokken drie uur ’s ochtends richting Schiphol en hadden een prima vlucht met Transavia met drie kids. Ook de transfer van het vliegveld naar onze cabin was geregeld en onderweg konden we al genieten van het prachtige landschap en de ondergaande zon. Op maandag hadden wij meteen een huskeysafari op de planning staan. We gingen naar de Huskeyfarm in Kopara en Flynn mocht mee op de slee. Een ontzettend leuke activiteit voor tijdens je Lapland reis met jonge kinderen. Niet alleen wij vonden het fantastisch, maar ook Flynn (2,5 jaar) vond het geweldig. We hoorde constant wiehoe, wat gaan we snel mama. Na afloop storten Flynn zich letterlijk in de sneeuw en heeft hij flink gerold en gelachen.

Flynn op ski’s

Onze tweede dag hadden we niets op de planning staan. Het was die dag maar -5 graden, dus besloten we met z’n allen op pad te gaan. Met de kids op de slee liepen we naar Café Uksakka waar we een heerlijke rendieren hamburger aten. ’s Middags wilde Flynn graag weer eens skiën en hebben we de pizzapunt geoefend. Het was voor hem alweer een jaar geleden dat hij op skies had gestaan, maar het was zo leuk om te zien hoeveel controle hij al had over zijn skies.

Rendierenfarm

De volgende dag belde we ’s ochtends een taxi die ons naar de rendierenfarm in Kopara bracht. Voor 10 euro per volwassenen kan je een kaartje kopen om naar binnen te gaan. Je kan vervolgens een wandeling van ongeveer 1 kilometer wandelen langs de rendieren. Je kan ze aaien en eten geven. Een ontzettend leuke activiteit in Lapland met jonge kinderen. Na de wandeling kan je opwarmen in het café, waar je ook de tickets koopt.

Sneeuwschoenenwandeling

’s Avonds was het tijd voor onze sneeuwschoenenwandeling. We brachten Flynn naar bed en lieten onze vrienden bij hem. Het was een ontzettend bijzondere ervaring. De sneeuwschoenenwandeling bracht ons in het National Park Phyä-Luosto en ondanks dat het pikke donker was, hadden we geen zaklamp nodig. De sneeuw verlichtte onze weg meer dan genoeg. Bovenop de berg in het nationale park zagen we allemaal prachtige met sneeuw bedekte bomen. Het voelde echt alsof we zo een sprookje in gewandeld waren.

Noorderlicht

Op onze vierde dag speelde we weer de hele dag in de sneeuw. De kids waren al snel tevreden met een schepje en emmertje en even binnenspelen konden ze ook wel waarderen. In de middag gingen wij als gezin even naar het meer achter onze cabin waar een schattige kota stond waar we een heerlijke pannenkoek, vers op het vuur gemaakt, konden eten. Flynn vond het prachtig en op deze plek voelde je echt even hoe speciaal Lapland is. Die avond vertrokken onze vrienden met een sneeuwscooter tour. Al de hele week hielden we onze apps nauw in de gaten met betrekking tot de noorderlicht voorspellingen, maar helaas zag het er allemaal niet al te best uit. De warme tempraturen (-5 tot -8) kwamen helaas door de hoeveelheid bewolking. En zolang er teveel bewolking is, kan je helaas het noorderlicht niet spotten. In de kota waar we ’s middags hadden gegeten, hadden we echter gehoord van de gastheer dat vanavond weleens een goede avond kon worden. Onze vrienden kwamen terug van een fantastische excursie, maar helaas hadden ze het noorderlicht niet gespot. We zaten heerlijk te kletsen met een warm kop thee toen onze telefoons één voor één af gingen ‘Aurora is now visible in Luosto’. Op dat moment brak de chaos uit. We rende door elkaar heen om onze skikleding aan te doen en we snelde met z’n allen naar buiten. En ja hoor, daar zagen we heel licht het Noorderlicht. Na het maken van foto’s verdween het Noorderlicht weer. Na overleg besloten Jerry en ik nog samen naar het meer, waar we die middag geweest waren, te lopen om te kijken of we nog extra geluk zouden hebben. En ja hoor, daar hebben we nog zeker twee uur genoten van een mooie natuur show.

Skiën

Op vrijdagochtend hadden onze vrienden een huskeytour gepland staan, dus terwijl zij met -19 graden op de slee zaten, stonden wij rustig op met drie kids. Het was een prachtige dag met veel zon en een heldere lucht. In de middag zijn Jerry en ik naar de skipiste gegaan en hebben we nog een paar uur geskied. Het skigebied in Luosto is maar klein, maar voor een paar uurtjes is het wel een leuke toevoeging in je week. Het was ijs- en ijskoud, maar skiën laat ons bloed harder stromen en we werden helemaal gelukkig toen we de prachtige roze, paarse lucht zagen verschijnen tijdens zonsondergang. ’s Avonds zaten we net aan het eten toen ons Noorderlicht alarm weer af ging. We rende naar buiten en zagen dat het Noorderlicht boven ons hing. We hebben Flynn vervolgens in een jas geslagen en mee naar buiten genomen, want ook hij wilde graag het Noorderlicht bekijken. De kids waren echter ontzettend moe, dus die hebben we daarna snel naar bed gebracht. Onze vrienden zijn die avond naar hetzelfde meer als waar wij de avond ervoor waren, vertrokken om het noorderlicht nog beter te bekijken. Terwijl zij op pad waren, heb ik hun 3 maanden oude dochter in mijn armen in slaap gewiegd, terwijl ik vanachter het glas het noorderlicht buiten zag dansen. Een magisch en rustig moment die wij nu samen delen, ondanks dat ze zich dat nooit zal herinneren.

Spelen in de sneeuw

Onze laatste dag kwam helaas veel te snel. Op de laatste dag was het erg koud, maar toch besloten we een stuk met elkaar te gaan wandelen. Allemaal trokken we 5 lagen aan, kids op de slee en wandelen maar. We liepen al kletsen naar het restaurant waar we de tweede dag heerlijke hadden gegeten. Voor het restaurant heeft de oudste dochter (2 jaar) van onze vrienden voor het eerste geoefend met skiën en ze vond het prachtig. Lapland met is een ware speeltuin voor jonge kinderen. Daarna hebben we binnen heerlijke genoten van een laatste rendieren maaltijd. We zijn daarna ook nog even met Flynn gaan skiën en hebben weer hard geoefend op zijn pizzapunt. ’s Middags was het helaas tijd om alvast een beginnetje te maken aan het inpakken van de koffers, want de volgende dag vertrokken we helaas om zeven uur ’s ochtends alweer naar het vliegveld. De laatste avond hebben we helaas geen noorderlichtmelding meer gehad, dus we genoten nog één keer van de sauna in ons huisje en blikte terug naar een fantastische vakantie.

Conclusie

Wil je Lapland met jonge kinderen bezoeken? Ik zeg doen! Ja het is koud, maar daar kan je je op kleden. Ja sommige activiteiten kan je niet met kids doen, maar of je slaat ze over of je gaat met vrienden of familie en doet die activiteiten om de beurt. Wij hebben niet het idee gehad dat we deze vakantie dingen niet konden doen vanwege Flynn. We hebben er bewust voor gekozen om midden in de bossen te overnachten, zodat we het noorderlicht ook vanuit onze cabin konden spotten terwijl de kinderen lage te slapen. Wanneer boek jij deze fantastische reis?

Tip: boek je reis naar Lapland via Voigt Travel. Lees hier waarom wij deze onze reis naar Lapland niet zelf wilde regelen.

Totale reissom 8 dagen Fins Lapland

€ 3800,00* (Drie personen, 2 volwassenen en 1 kind)
€ 1500,00 (Per volwassenen)
€ 800,00 (Per kind)
Inclusief accommodatie, transfers, thermopak, excursies, eten, drinken en overige kosten. Exclusief thuis aangeschafte winterkleding.

*Wij hebben deze reis met een bevriend gezin gemaakt. De kosten voor de accommodatie kunnen daardoor iets goedkoper uitvallen, omdat we het bedrag konden delen. Daarnaast betaal je voor de kinderen minder, omdat zij minder excursies doen.

Noorderlicht in Lapland met Voigt Travel

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *