In 2020 hadden we een rondreis Slovenië en Kroatië gepland. Helaas gooide het welbekende virus roet in het eten, want een paar dagen voordat we zouden vertrekken werden de grenzen van zowel Slovenië als Kroatië dicht gegooid. Twee jaar later besloten we alsnog met Flynn naar Slovenië en Kroatië af te reizen en ik kan je zeggen: wij zijn enthousiast! Een rondreis Slovenië en Kroatië met kinderen kunnen wij iedereen aanraden. Heb jij zin in een fantastische autorondreis in Europa? Lees dan snel verder.

*De reis naar Slovenië en Kroatië hebben wij volledig zelf geregeld. In het artikel hieronder vind je dus onze eigen ervaring.

Jerry en Flynn in Slovenië Rondreis Slovenië en Kroatië met kinderen

Reisprogramma 18 dagen

Dag 1: Nederland – Oostenrijk
Dag 2: Oostenrijk – Bled/Bohinj regio
Dag 3: Bled/Bohinj regio
Dag 4: Bohinj – Plitvice Meren
Dag 5: Plitvice Meren
Dag 6: Plitvice Meren – Split
Dag 7: Split
Dag 8: Split – Nin
Dag 9: Nin
Dag 10: Nin
Dag 11: Nin – Novi Vinodolski
Dag 12: Novi Vinodolski
Dag 13: Novi Vinodolski – Pula/Rovinj regio
Dag 14: Pula/Rovinj regio
Dag 15: Pula/Rovinj regio – Kojsko (Omgeving Smartno)
Dag 16: Kojsko (Omgeving Smartno)
Dag 17: Kojsko – Oostenrijk
Dag 18: Oostenrijk – Nederland

Reistijd

September/oktober 2022
Aangezien wij nog niet vast zitten aan schoolvakantie besloten we in het najaar op reis te gaan. Op deze manier hebben we zeker in kosten kunnen besparen. Daarnaast was het op een aantal plekken een stuk minder druk dan in het hoogseizoen. Op de echt populaire plekken, zoals de Plitvice Meren, was het alsnog wat aan de drukke kant, maar ik ben blij dat we hier niet in het hoogseizoen waren als het echt druk is. Een groot nadeel van het najaar, zeker vanaf oktober, vinden wij dat Kroatië niet meer open lijkt voor toeristen. Wat ik daarmee bedoel: alle restaurantjes en winkeltjes worden vanaf begin oktober gesloten en ook openbare toiletten op sommige plekken zijn niet meer toegankelijk. Dit heeft op een paar moment tot een ongemakkelijke situatie geleidt, dus houdt hier rekening mee als je in het najaar een rondreis naar Slovenië en Kroatië gaat doen met kinderen.

Heenreis

We hebben ervoor gekozen om op de heenreis heel vroeg te vertrekken, zodat Flynn de eerste paar uurtjes van de reis nog zou slapen. We wilde de eerste dag zover mogelijk komen, zodat de tweede dag minder als een reisdag zou voelen en we al iets konden gaan doen. Dit bleek een goede keus. We hadden het hotel voor die nacht bewust nog niet geboekt, omdat we niet wisten hoe ver we konden komen. Echter na 12 uur rijden vonden we het tijd voor een stop in Oostenrijk. Ik vond een heel schattig Oostenrijks hotel (Hotel Pass Lueg) met een mini indoor speelplek voor kinderen. Perfect voor Flynn, en voor een rondreis naar Slovenië en Kroatië met kinderen, na een lange dag in de auto.

Percinik Waterval

De tweede reisdag hoefde we nog maar 3 uur naar onze eerste highlight. Voordat we op vakantie gingen, keek ik het meeste uit naar deze waterval. Het is namelijk een waterval waar je achterlangs kan lopen en als ik iets magisch vindt, is dat het. Ook Flynn sprak al weken voor de vakantie over de watervallen die hij allemaal ging zien. Het was prachtig weer toen we aankwamen bij de waterval en we begonnen meteen aan de hike. Wij hadden een rugdrager mee, maar Flynn kon sommige stukjes ook zelf lopen. Al met al was de hike erg goed te doen (ook als je eventueel wat minder conditie hebt). Bij de waterval aangekomen, bekroop mij een gevoel van geluk. Dat was het moment waarop de vakantie voor mij echt begonnen was. Na een tijdje liepen we weer naar beneden. Bij de parkeerplaats loopt een prachtig mooie blauwe rivier. We zochten een mooi plekje om even bij te komen van de hike en aten daar onze lunch op. Wij waren gelukkig en Flynn was gelukkig. We hebben ruim een uur stenen in het water gegooid en genoten van de natuur. Hierna reden we door naar ons hotel.  

Bled

Omdat de meeste activiteiten in deze regio relatief gezien dicht bij elkaar liggen, besloten we drie nachten in Bohinj regio te verblijven en vanuit daar allerlei uitstapjes te doen. Op deze manier hoefde we niet constant met spullen te slepen en hadden we ook een fijne basis voor Flynn. We kozen voor het Bohinj Eco Hotel. Dit prachtige hotel heeft een subtropisch zwemparadijs, dus naast onze geweldige avonturen konden we einde van de dag nog even met Flynn het water induiken. Op dag 2 gingen we richting Bled. We parkeerde onze auto in de buurt van camping Bled en wandelde het pad naar uitkijkpunt: Ojstrica. Een pittige hike en klim, zeker voor Jerry die Flynn op z’n rug droeg in een rugdrager. Ondanks dat het naseizoen al begonnen was, was het flink druk bij het uitkijkpunt. Toch vonden wij het echt de moeite waard. We besloten daarna terug naar beneden te lopen en namen plaats op een terrasje voor een heerlijke lunch. Daarna reden we, terwijl Flynn lag te slapen, door naar de Vintgar Kloof. Een prachtige kloof met meerdere watervallen, maar ook hier was het wat drukker dan we verwacht hadden. We genoten ontzettend van zowel Bled als de Vintgar Kloof, maar vonden het wel erg druk en toeristisch voor het naseizoen.

Bled Slovenië

Bohinj

Op onze laatste volle dag besluiten we Bohinj te gaan ontdekken. Het meer van Bohinj is totaal anders dan Bled. Het is rustiger, ruiger en voor ons gewoon meer natuurlijk. We parkeerde onze auto op de parkeerplaats over de brug en zochten een privé strandje op. We legde ons picknick kleedje neer en genoten al spelend en etend van de omgeving. Einde van de dag maakte we nog een laatste keer gebruik van het zwembad in ons hotel. Een welkome en leuke afwisseling vooral voor Flynn. ’s Avonds toen Flynn op bed lag en de hemel helder werd, besloot ik mijn nieuwe camera uit te testen. In de kou en het donker stond ik uren buiten om de mooiste sterrenhemel te fotograferen. Na deze avond weet ik precies wat ik moet doen om de sterren vast te leggen.

Plitvice Meren

Na onze prachtige eerste ontmoeting met Slovenië is het, ondanks dat we nog niet klaar zijn met Slovenië, tijd om naar Kroatië door te rijden. Toch zijn we niet erg verdrietig, want we weten dat we op de terugreis weer een stukje Slovenië meepakken. Als je Kroatië googelt, is de kans groot dat je afbeeldingen van de Plitvice Meren tegenkomt. Dit natuurpark stond hoog op onze bucketlist en dus besloten we eens een kijkje te nemen. We verbleven in een klein Guest House Ljubo & Ana dicht bij de entree van het park, zodat we ’s ochtends niet meer te ver hoefde te reizen. Van een local had ik als tip gekregen om bij ingang 2 te beginnen, omdat het mooier zou zijn. Of ingang 2 mooier is dan ingang 1 laat ik even in het midden, omdat wij het persoonlijk totaal anders vonden. Voor beide is dus iets te zeggen. Wel kan ik je zeggen dat het een stuk rustiger is bij ingang 2 en dat is iets wat voor ons de ervaring mooier maakte. Wij zijn daarom blij dat we gekozen hebben voor ingang 2. Vooraf hadden we een twee dagen ticket gekocht, omdat we niet wisten hoeveel we konden lopen op één dag met Flynn op ons rug. Meneer Flynn vond het echter allemaal even mooi en verveelde zich geen moment. Daarom hebben we de wandeling van 8km allemaal op de eerste dag kunnen doen, waardoor de tweede dag eigenlijk niet nodig had geweest. In deze wandeling zagen we zowel de kant bij ingang 2 als bij ingang 1 en deden we ook de boottocht en de trein/bus. We hebben ontzettend genoten van het park, maar de drukte bij ingang 1 vonden wij een beetje te heftig. Ik wil niet weten hoe druk het daar is in het hoogseizoen. Toch hadden we het niet willen missen. De boottocht was Flynn’s hoogtepunt en uiteraard de watervallen die hij overal zag. Ja, Flynn is inmiddels ook een echter waterval liefhebber geworden.

Split, Nin en Novi Vinodolski

Van Split en Nin hebben wij helaas maar heel weinig gezien. De week dat we hier zaten, was er helaas alleen maar stormachtig weer. We hebben dus veel binnen gezeten. In Split zaten we in Soukki Town Centre Suites. Een simpele maar mooi gelegen locatie ten opzichte van het centrum. Vanuit Split reden we door naar Zaton Holiday Resort in Nin. Een perfecte plek voor een rondreis door Slovenië en Kroatië met kinderen. De momenten dat het even mooi was, maakte we gebruik van het grote waterspeelpark op de camping. Wat echt een aanrader is met kinderen. De camping is erg betaalbaar voor de faciliteiten die je krijgt. Het was jammer dat we deze plek niet met een stralend zonnetje hebben kunnen ontdekken. Eén middagje hadden we geluk en werden we tevens getrakteerd op een prachtige zonsondergang. Uiteindelijk hebben we de laatste twee dagen in deze regio doorgebracht in het Family Hotel Lisanj, wat zowel voor ons als voor Flynn een geweldige ervaring was. Heerlijk eten, indoorspeeltuin, speelgoed op elke verdieping van het hotel (zelfs in de hotelkamer), binnenzwembad en zelfs een racebaan voor peuters in de kelder. Dit hotel maakte het slechte weer dik goed! Overweeg je een rondreis Slovenië en Kroatië met kinderen boek dan zeker een nachtje in dit hotel.

Krka National Park

Krka National Park is erg uitgestrekt. De meeste mensen kennen het park om z’n bekende grote waterval, maar het park heeft nog veel meer plekken waar je naar toe kunt rijden met de auto. We begonnen bij de hoofd waterval (Skradinski buk), waar we met een bus vanaf het beginpunt (Lozvac) naar toe werden gebracht. Eenmaal bij het startpunt van de wandeling kwamen we achteraf tot de conclusie dat we net zo goed linksom ipv rechtsom hadden kunnen lopen. Ondanks dat het pad rechtsom heel veel schattige kleine watervalletjes heeft, kwamen we natuurlijk voor de grote waterval. En aangezien er net een bus toeristen was los gelaten, wandelde we niet heel fijn tussen de vele mensen. Daardoor hadden we het pad beter over kunnen slaan. Toen we eenmaal bij de grote waterval (Skradinski buk) aankwamen, waren we erg onder de indruk. Jammer dat je hier sinds 2021 niet meer mag zwemmen, want het had een geweldige plek geweest om even een verfrissende duik te nemen. Toch voelde dit park een stuk commerciëler aan dan bijvoorbeeld de Plitvice Meren. We besloten na Skradinski buk ook nog naar de Manojlovac Waterval te gaan. Ik had online allemaal mooie plaatjes gezien dat je hier aan de voet van de waterval kon zwemmen in een poeltje, dus dat moesten we zien. De wandeling was erg pittig, vooral voor Jerry met Flynn op z’n rug en eenmaal bij de waterval aangekomen, bleken we redelijk door de natuur te moeten klimmen en klauteren om echt dichtbij te kunnen komen. Ik zou deze plek alleen aanraden als je zonder kinderen reist of met wat oudere kinderen. Uiteindelijk bleven Jerry en Flynn achter en ik besloot het laatste stukje zelf te doen. Ondanks dat ik zonder hulp niet helemaal bij de voet van de waterval kwam, vond ik deze ervaring ontzettend gaaf. Niemand kon dat laatste stuk van het pad vinden, want ik was helemaal alleen midden tussen alle planten en dieren. Ik hoorde alleen maar natuurgeluiden en het kletterende water van de waterval wat op een paar meter afstand beneden aankwam. Een magisch moment wat ik zeker niet zal vergeten! In het voorjaar is het pad denk ik makkelijker te begaan en kan je waarschijnlijk wel helemaal bij de voet komen, maar al met al vond ik het alsnog de moeite waard.

Pula

Onderweg naar onze volgende locatie deden we de stad Pula aan of beter gezegd het Amfitheater in Pula. Samen met Flynn in de kinderwagen hebben we hier een tijdje rondgedwaald en genoten van de totaal andere omgeving. Flynn heeft heerlijk in de arena rondgerend en wederom steentjes gegooid. Ook in deze regio besloten we vanaf één plek meerdere uitstapjes te doen. We verbleven wederom op een prachtige camping (Holiday Centre Bi Village) vlakbij het strand. Hier hadden we een stuk meer geluk met het weer en we hebben dan ook flink genoten van het zwembad en het strand. In het begin van deze blog schreef ik al dat vanaf oktober een groot deel van Kroatië gesloten is en dat gold ook voor deze camping. We verbleven hier in de laatste week voordat de camping zou sluiten voor het seizoen en dat was aan alles te merken. Het voordeel was dat we het zwembad voor onszelf hadden en bijna niemand tegen kwamen, maar het nadeel is dat er geen kinderanimatie meer is en ook de glijbanen van het zwemparadijs al gesloten waren. Kortom, wederom een prachtige camping voor in de zomervakantie!

Brijuni National Park

Op één van onze dagtripje besloten we naar het Brijuni National Park te gaan. Dit nationale park ligt op een eiland langs kust tussen Pula en Rovinj in. Een redelijk dure uitgave om dit eiland te bezoeken, maar zeker met kind de moeite waard. Het eiland heeft allerlei mogelijkheden. Wij huurde een golfkarretje en croste zo het eiland over. Aan de andere kant van het eiland ligt een klein safaripark, waar we met ons golfkarretje gratis naar binnen mochten. We zagen vrij snel Zebra’s dicht bij het hek en besloten een kijkje te nemen. Flynn kon geen genoeg van ze krijgen en liep een flink aantal meters al kletsend tegen de Zebra’s met ze mee, alsof er geen hek tussen ze in stond. Het was wederom zo’n magisch en speciaal moment waar je tijdens een reis op hoopt. Het safari park is verder niet heel groot. Je vindt er nog wat boerderij dieren, één olifant en struisvogels. Verder vind je nog dinosaurus voetsporen op het eiland en een aantal hele mooie baaitjes. Wij namen Flynn deze dag mee in de kinderwagen en ook op het eiland konden we die prima gebruiken.

Rovinj

Onze laatste volledige dag reisde we naar het plaatsje Rovinj. Normaal gesproken zijn wij niet zo van de stadjes, maar dit kleine schattige plaatsje konden we natuurlijk niet overslaan. De gekleurde huisjes, kleine straatjes en doorkijkjes naar zee trokken ons richting Rovinj en wat was het de moeite waard. We slenterde de gehele ochtend door alle kleine straatjes (niet ideaal, maar wel te doen met de kinderwagen). Ook kwamen we een speeltuin tegen wat voor Flynn een welkome afwisseling was. We lunchte en voelde ons even helemaal rustig worden in dit toch wel toeristische, maar vooral schattige dorpje. Na Rovinj was het weer tijd om naar Slovenië te gaan.

Kojsko (omgeving Smartno)

Vanuit Kroatië reden we naar het plaatsje Kojsko. Eén van de vele kleine plaatsjes in de wijnregio Brda van Slovenië. We verbleven op een kleine gastvrije wijnboerderij met twee appartementen (Valentina Guest House at Pintar Wine Estate). De eigenaren spreken maar een klein beetje Engels, maar doen er alles aan om je in de watten te leggen. Flynn speelde tussen de wijnranken met de speeltractor terwijl wij genoten van een wijnproeverij. De wijnproeverij ging over in een borrel en eindigde met heel veel eten gemaakt door de gastvrouw. Zo zaten we de hele avond met deze locals te praten, terwijl Flynn zich prima vermaakte met al het speelgoed. Op de dag van vertrek namen we nog wat flessen wijn mee, want de Malvasia wijn die we hier voor het eerst proefde vonden we heerlijk. De wijn van Pintar Wine Estate wordt op een natuurlijk manier verwerkt. Tijdens ons verblijf konden we nog prima buiten zitten, maar het was helaas tijdens ons bezoek net iets te koud om een plons in het zwembad te nemen. Kortom, dit was de perfecte plek om onze rondreis door Slovenië en Kroatië met kinderen af te sluiten.  

Tolmin Gorge

Op de terugweg wilde we nog een aantal dingen in Slovenië doen. We twijfelde eerst of we de Tolmin Gorge wilde lopen, want we hadden al de Vintgar Gorge gezien. Toch zijn we blij dat we deze niet hebben overgeslagen. De Tolmin Gorge is totaal anders dan de Vintgar Gorge en in onze ogen zelfs een stukje mooier. Het roomblauwe water wat je in deze gorge ziet stromen, hebben wij enkel alleen in Nieuw-Zeeland gezien. Wij liepen de Tolmin Gorge met Flynn op ons rug in de rugdrager. Het begin stukje kan een peuter nog wel zelf lopen, maar daarna vonden wij het net iets te gevaarlijk worden. Als je moet kiezen qua tijd tussen één van beide gorges zouden wij zeker de Tolmin Gorge adviseren. Wij vonden deze persoonlijk mooier dan de Vintgar Gorge en ik weet niet of het hielp dat het einde van het seizoen nu echt voorbij was, want de wandeling was heerlijk rustig.

Kozjak Waterval

Ook over de kozjak waterval hebben we nog even getwijfeld, want we hadden gelezen dat je een stukje over of misschien zelfs door een rivier moest lopen en we vroegen ons af of dat met een jong kind te doen was. Toch besloten we een kijkje te nemen en achteraf zijn we super blij dat we ook deze niet hebben overgeslagen. De kozjak waterval is een waterval die in een soort van grot uitkomt. Eerlijk is eerlijk het moment waarop je de waterval ontdekt, staat je hart even stil. De foto’s doen deze waterval geen eer aan. Het geluid van de waterval overstemt al het andere. Ook de weg ernaar toe was goed te doen. Aan het eind moet je inderdaad een beetje van steen naar steen hupsen door de rivier, maar ze hebben ervoor gezorgd dat er genoeg mogelijkheden zijn om je vast te houden terwijl je dit doet. Wij hadden Flynn op ons rug in de rugdrager en vonden dat prima te doen. Flynn had het misschien zelfs wel zelf kunnen lopen, maar wij wilde liever niet het risico lopen dat hij in de rivier zou springen voor een verfrissende duik. Na dit laatste avontuur vertrekken we weer richting huis. We besluiten op de terugweg in hetzelfde hotel in Oostenrijk te slapen als op de heenweg.

Conclusie

Slovenië heeft echt ons hart veroverd. Wij zijn uiteindelijk maar 7 dagen in Slovenië geweest, maar de natuur was echt het hoogtepunt van onze hele reis. Wij komen zeker nog een keertje terug om de plaatsen die we nu overgeslagen hebben alsnog te bezichtigen. Tijdens onze reis hebben wij er veel voor gekozen om Flynn of zelf te laten lopen of in de rugdrager te tillen. Een kinderwagen meenemen is prima voor in de plaatsjes en om en rond je hotel. Echter kan je deze tijdens de hikes niet echt gebruiken. Als we het hebben over Kroatië dan heeft Kroatië een aantal hele mooie natuurparken die echt de moeite waard zijn. Door de storm hebben wij helaas het eilandleven van Kroatië niet kunnen ontdekken, dus dat bewaren we voor een volgende keer. Als laatste wil ik nog zeggen dat we hier echt een aantal pareltjes hebben gevonden als het gaat om goede accommodaties voor een rondreis met kinderen. Staat jullie auto al klaar voor deze fantastische rondreis door Slovenië en Kroatië met kinderen?

Totale reissom 18 dagen Rondreis Slovenië en Kroatië met kinderen

€ 4.000,00 (Drie personen, 2 volwassenen en 1 kind)
€ 1.333,33 (Per persoon)
Inclusief accommodaties, benzine, entreegelden, eten, drinken en overige kosten

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *