Najaar 2021 wilde we heel graag een mooie reis maken samen met onze peuter van toen 18 maanden. Door alle nog lopende restricties was reizen buiten Europa nog lastig, maar we hadden zo’n behoefte aan een avontuurlijke reis naar een paradijselijke plek. We hadden behoefte aan prachtige natuur, mooie watervallen en een tropische vibe. Ik struinde het gehele internet af, althans zo voelde het, op zoek naar een tropisch paradijs in Europa en ik stuitte op het groene en kleurrijke Madeira (Portugal). De foto’s die ik van Madeira voorbij zag komen, waren prachtig en het voelde alsof ik een hidden gem had gevonden. We boekte de vliegtickets en plande onze rondreis over dit prachtige eiland.

*De reis naar Madeira hebben wij volledig zelf geregeld. In het artikel hieronder vind je dus onze eigen ervaring.

Reisprogramma 17 dagen

Dag 1: Amsterdam – Santa Cruz
Dag 2: Santa Cruz
Dag 3 t/m 9: Sao Vincente
Dag 10 t/m 13: Calheta
Dag 14 t/m 16: Funchal
Dag 17: Funchal – Amsterdam

Reistijd

Oktober 2021
Het beste seizoen om naar het tropisch paradijs van Europa, Madeira af te reizen is ons voorjaar. Het hele eiland staat dan vol prachtige bloeiende bloemen. Madeira wordt ook wel het bloemeneiland genoemd. Toch kozen wij ervoor om in het najaar naar Madeira te reizen. Ondanks dat er dan veel minder bloemen bloeien, is het eiland nog steeds prachtig. Daarnaast is het een stuk rustiger en zijn de prijzen goed betaalbaar. Ook het weer was heerlijk. Tijdens het wandelen wat hoger gelegen was het tussen de 10 en 15 graden en als we terug kwamen bij de accommodatie konden we vaak nog lekker van de zon genieten in een tempratuur van zeker 20+ graden. Wij vonden dit een ideale combinatie en ook zeker met een jong kindje.

Santa Cruz

Vlak na de landing van het vliegtuig haalde we onze huurauto gehuurd via Sunnycars op en reden we naar onze accommodatie in Santa Cruz. We huurde een boomhut op een prachtige en rustige bestemming. De accommodatie had een klein keukentje wat wij met Flynn ideaal vonden, zodat we onze eigen maaltijd konden maken. Naast de boomhut was een groot groen grasveld waar Flynn heerlijk kon spelen en als we hadden gewild, hadden we ook nog gebruik kunnen maken van het zwembad. Op onze volle dag in Santa Cruz reden we in 20 minuten naar het startpunt van de populaire wandeling: Vereda da Ponta de Sao Lourenco (PR8). Het was de eerste keer dat we Flynn in een rugdrager meenamen en we hadden zoiets we zien wel waar het schip strand. De wandeling was pittig met veel naar beneden en naar boven lopen, maar absoluut de moeite waard en goed te doen met een kind op je rug. We hoorde de hele route alleen maar oe, ohh, aah vanuit Flynn komen, dus hij genoot ook. Hoe cliché het ook is, als je kind blij is, dan ben je als ouder ook blij.

Sao Vincente

Aangezien Madeira niet heel groot is, hadden we vooraf al besloten dat we op één plek iets langer wilde blijven hangen. Madeira is heel makkelijk vanuit één of twee locaties te ontdekken en in Sao Vincente vonden we de perfecte plek om het noordelijk deel van het eiland te verkennen. Als je op zoek bent naar een tropisch paradijs in Europa, dan zijn het de vergezichten die je hier ziet die Madeira zo prachtig maken. De noordkant van het eiland is iets kouder, maar ontzettend groen met hoge ruige bergen en prachtige watervallen. Hier werden wij verliefd op Madeira. We hadden daarnaast het geluk om hier in één van de prachtigste kamers te overnachten, waar we ooit gezeten hebben en dat voor een week. We kregen een Junior Suite op de hoek van het hotel met een volledige glaswand, waardoor we volledig zicht op de zee hadden. Tip: boek je dit hotel en een junior suite vraag dan naar kamer 313. Het was magisch en iedere ochtend rende Flynn als eerste naar het raam om een paar minuten voor zich uit te staren voordat hij ging spelen. Dit zijn van die moment waarop je weet het is goed om met een kind te reizen. Vanuit Sao Vincente hebben we diverse mooie dingen gedaan. Onze favoriet het Fanal Forest. Als je door dit bos loopt, waan je je in een sprookjeswereld. Andere gave plekken waren het zwarte strand van Seixal, de wandeling Levada do Alecrim en PR11 Vereda dos Balcoes (let op deze wandeling is erg populair). We bezochten het plaatsje Santana en ook het uitzichtpunt Miradouro do Guindaste mag je niet missen.

Calheta

In het zuiden van Madeira is het een stukje warmer, dus ben je op zoek naar zon, zee en strand, dan vind je dat zeker hier. Wij verbleven in een schattig appartement met buitenkeuken, afgeschermd terras (ideaal met kids) en een heerlijk zwembad. Vanuit ons appartement, welke hoog op de berg lag, konden we de zon ’s avonds in de zee zien zakken. Het was prachtig, het was genieten! We genoten hier iets meer van onze rust en het feit dat we vakantie hadden, maar deden ook wederom een paar leuke activiteiten. We deden de PR6 wandeling van Rabacal naar de 25 fontes waterval, welke op dezelfde plek begint als de Levada do Alecrim en we genoten van de zonsopkomst bij Bica da Cana. Tevens gingen we naar de top van de Pico de Areeiro, waar we boven de wolken genoten van de omgeving onder het genot van een lunch. De wandeling vonden wij persoonlijk net iets te spannend met een peuter op ons rug. Lees hier meer over in de blog ‘5 wandelingen in Madeira met kleine natuurliefhebbers’.

Funchal

Onderweg van Calheta naar Funchal bezochten we de Cascata dos Anjos, één van de hoogtepunten van onze trip. Deze waterval valt op een weg, dus je kan onder de waterval doorrijden of als je wilt een verfrissende douche nemen. Deze waterval was echt het hoogtepunt van de vakantie voor Flynn. Flynn was pas 1,5 jaar toen we met hem in Madeira waren, maar tot de dag van vandaag heeft hij het nog over de auto douche (zoals hij de waterval noemde) en moeten zijn auto’s mee als hij gaat douchen. Verder hebben we vanuit hier een walvissentour gedaan en de wandeling Um Caminho Para Todos. Ben je op zoek naar één plek waar je alle wandelingen in Madeira kunt bekijken? Download dan de app WalkMe Madeira (non-spon). Wij hebben deze app heel veel gebruikt tijdens onze reis. In Funchal hadden we een hotel geboekt aan de rand van het centrum, wat ideaal was met Flynn. Er was een heerlijk verwarmd zwembad waar hij goed van heeft genoten en waar ook wij nog heerlijk in de zon hebben gelegen, ook al was het al eind oktober.

Madeira met jonge kinderen

Wat ons het meest verbaasde, is dat het eiland nog helemaal niet zo bekend is onder Nederlanders. Het eiland staat een beetje bekend als een eiland voor ouderen. En toen wij in het vliegtuig stapte en de gemiddelde leeftijd zagen, begonnen we heel even te twijfelen. Toch zijn we ontzettend blij dat we gewoon gegaan zijn, want wat een te gekke bestemming is Madeira. Een tropisch paradijs in Europa is Madeira zeker en ook met Flynns jonge leeftijd vond ik het een perfecte bestemming. Toch merk je dat het eiland nog niet veel jonge bezoekers krijgt, want sommige hotels hebben niet standaard een kinderbedje ter beschikking en ook de kinderstoelen in restaurants waren beperkt. Check dus goed voordat je een hotel boekt of ze een kinderbedje hebben. Verder is Madeira een echt wandeleiland waar je veel een draagzak of rugdrager zal gebruiken, want het is heel erg heuvelachtig (soms zelfs heel stijl). De wandelingen zijn prachtig en goed te doen, maar helaas niet buggy proof. Verblijf je enkel in de hoofdstad, dan kan je wel gewoon een kinderwagen gebruiken. Verder zagen wij eigenlijk in ieder klein plaatsje lokale speeltuintjes, waar Flynn heerlijk gespeeld heeft met de lokale kindjes. En ook toen we halverwege zonder luiers kwamen te zitten, was er geen man over boord. In de supermarkten kan je gewoon luiers en doekjes kopen. Je hebt alleen iets minder keus dan thuis en ook toen de zwemluiers op waren, vond ik in de apotheek een setje nieuwe. Kortom, Madeira is prima te bezoeken met jonge kinderen!

Totale reissom 17 dagen Madeira (Portugal)

€ 4.000,00 (Drie personen, 2 volwassenen en 1 kind)
€ 1.333,33 (Per persoon)
Inclusief vliegtickets, accommodaties, autohuur, benzine, entreegelden, eten, drinken en overige kosten

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *