Sri Lanka, het prachtige eiland in het midden van de Indische Ocean, staat bekend om zijn diversiteit. Ben je op zoek naar een bestemming met zowel natuur, wilde dieren, cultuur als zon, zee en strand, dan zit je in Sri Lanka op de juiste plek. Juli 2023 reisde wij samen met onze drie jarige zoon tijdens onze wereldreis voor vier weken door Sri Lanka. Eén van onze hoogtepunten was een safari met onze peuter in Sri Lanka.

Welk Nationale park kies je?

Sri Lanka heeft in totaal 26 nationale parken verspreidt over het hele eiland. Elk nationale park heeft zijn eigen unieke kenmerken, variërend van landschap of dieren die je er kan spotten. Welk park je kiest is dus geheel afhankelijk van wat voor ervaring je zoekt. Het bekendste park in Sri Lanka is Yala National Park. Yala National park heeft een grote diversiteit aan dieren, waardoor je hier de meeste kans hebt op het spotten van veel verschillende soorten dieren tijdens één safari. Het nadeel is dan ook meteen, dat Yala National park een erg druk bezocht park is. Je staat veelal met tientallen jeeps in een rij om de dieren te bewonderen. Wij kozen mede daarom en omdat we maar liefst vier weken rondreisde voor andere parken.

Wilpattu National Park

Aan het begin van onze rondreis door Sri Lanka reden wij richting het noorden. In het noorden vind je Wilpattu National Park. Wilpattu National Park is een van de meest uitgestrekte en oudste nationale parken van Sri Lanka. Dit park staat bekend om z’n ongerepte schoonheid, uitgestrekte bossen en een overvloed aan flora en fauna. Wilpattu National Park herbergt een breed scala aan diersoorten, waaronder luipaarden, olifanten, lippenberen, krokodillen, apen, verschillende hertensoorten, wilde zwijnen, Indische jakhalzen en talrijke vogelsoorten. Het park staat bekend als één van de beste plaatsen in Sri Lanka om luipaarden te spotten. Wij boekte hier twee nachten in een luxe safari tentenkamp en kregen hierbij twee halve dag safari’s inclusief. We vonden het best even spannend wat onze peuter van een safari in Sri Lanka zou vinden, maar we hebben geen moment spijt van onze beslissing. Met z’n verrekijken zocht hij constant naar dieren. Als hij moest fluisteren of stil moest zijn, dan deed hij dat netjes. Elke safari duurde vier uur, maar hij kreeg er maar geen genoeg van. Alleen al voor een safari avontuur met je peuter adviseer ik je om naar Sri Lanka te gaan.

Beste reistijd Willpattu National Park: juni tot oktober. De vegetatie is minder dicht, waardoor je wilde dieren makkelijker kan spotten.

Kaudulla National Park

Vanuit de culturele hoofdstad Anuradhapura reden we door naar het plaatsje Habarana, wat nabij Minneriya National Park en Kaudulla National Park ligt. Beide parken grenzen aan elkaar en de dieren lopen vrij tussen deze twee parken heen en weer. Wij bezochten Kaudulla National Park, wat iets verder weg lag van Habarana. Volgens onze gids waren al veel dieren richting Kaudulla National Park vertrokken, dus hadden we daar meer kans op een succesvolle safari. We besloten dit advies op te volgen. Kaudulla National Park staat bekend om zijn uitgestrekte graslandschap en grote drinkplekken voor dieren. Het landschap biedt voornamelijk een thuis aan grote groepen olifanten. Naast olifanten kan je hier ook herten, jakhalzen, krokodillen en diverse vogelsoorten spotten. Zowel Minneriya als Kaudulla National Park staan bekend om ‘the gathering’. In het droge seizoen trekken grote groepen olifanten richting het grote meer in het midden van het park. Wij hadden in Wilpattu pas één olifant gespot en Flynn wilde graag meer olifanten zien. We besloten daarom hier een safari te maken en wat was dat een geweldige ervaring. In totaal zagen we ruim 130 olifanten rondom het water. Van grote indrukwekkende mannetjes tot blij spelende kleine baby olifantjes. We mochten uit het dak van de Jeep hangen om de olifanten beter te kunnen bekijken en Flynn vond het wederom prachtig. Wij overigens ook hoor. Dit is safari park waar je je peuter zeker weten mee naar toe moet nemen als in Sri Lanka bent.

Beste reistijd Kaudulla National Park (evenals Minneriya National Park): juni tot september. In deze periode is het droge seizoen in dit gedeelte van het land en trekken de olifanten naar de overgebleven waterplaatsen.

Andere Nationale parken in Sri Lanka

Wij hebben ervoor gekozen om het bij deze twee safari parken te houden, omdat we na drie safari’s al helemaal gelukkig waren. Wel hebben we nog een hele leuke tip voor je als je met eigen vervoer door Sri Lanka trekt. TIP! Wil je toch nog een extra safari avontuur meepakken? Rij dan de B35 weg die langs Yala National park loopt. Bijna gegarandeerd kom je hier olifanten en andere wilde dieren langs de weg tegen. Wij reden deze route met onze tuktuk en zagen maar liefst vier olifanten, aapjes, vogels en andere prachtige kleine dieren. Let op, een tuktuk is ontzettend kwetsbaar als je langs olifanten rijdt. We hielden de situatie dus continue goed in de gaten en als een olifant te ver op de weg stond, dan wachtte we net zolang tot we hem goed konden passeren. Toch vonden we deze route nog een soort kers op de taart wat betreft onze safari ervaring in Sri Lanka. Voldaan kwamen we hierna aan bij onze prachtige kleinschalige accommodatie midden in de rijstvelden in Tissamaharana, de uitvalsbasis voor safari’s in Yala National park.

Safari boeken in Sri Lanka + prijs

Een safari boeken voor je gezin met peuter in Sri Lanka is niet heel ingewikkeld. Wanneer je overnacht in één van de omliggende plaatsjes rondom een National park, dan kan de host van je hotel of accommodatie je altijd helpen aan een goede deal. Voor Wilpattu National Park hadden wij de safari’s dus inclusief bij ons verblijft. Voor Kaudulla National Park regelde de host van onze accommodatie de safari. We werden in alle gevallen aan de deur van ons hotel opgehaald en ook weer afgezet. Wil je het volledig zelf regelen, dan kan je ook naar de ingang van een National Park rijden. Bij de ingang staan vaak nog tientallen jeeps klaar om mensen mee naar binnen te nemen. Let wel op, hoe minder populair het park, hoe minder jeeps bij de ingang op mensen wachten. Afhankelijk van het park en hoever we van het park afzaten, betaalde we ongeveer € 120,00 per jeep + entree voor 2 volwassenen en 1 peuter (in 2023). Voor Sri Lankanen is dit erg veel geld, maar wij zijn eerder in Afrika op safari geweest en daarmee is dit bedrag niet te vergelijken.

Op safari met je peuter in Sri Lanka: Ja!

Wat ons betreft is een safari in Sri Lanka met je peuter een unieke gelegenheid om samen nieuwe avonturen te beleven. Je kunt samen genieten van een geweldig avontuur, de prachtige natuur en indrukwekkende wilde dieren. De glimlach van Flynn tijdens zijn eerste safari zal ik nooit meer vergeten!

Wil je meer weten over onze gehele reis naar Sri Lanka? Lees dan ons reisverslag.

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *