Het continent Afrika bezoeken, stond al jaren op mijn wishlist. Op een of andere manier leek Afrika of het maken van een safari altijd heel erg onbereikbaar. Vlak voordat wij onze reis naar Zuid-Afrika boekte, sprak ik met een collega die regelmatig naar Zuid-Afrika ging. Zij inspireerde mij om mij toch eens te verdiepen in dit prachtige land en het bleek allemaal veel haalbaarder dan ik dacht. Wij bezochten Zuid-Afrika nog voordat we Flynn kregen, maar ik kan niet wachten tot we onze kids mee kunnen nemen naar deze prachtige bestemming. Het is namelijk zeker mogelijk om betaalbaar op safari te gaan, namelijk in het prachtige Zuid-Afrika.

*De reis naar Zuid-Afrika hebben wij volledig zelf geregeld. In het artikel hieronder vind je dus onze eigen ervaring.

Reisprogramma drie en een halve week Zuid-Afrika

Dag 1: Amsterdam – Johannesburg
Dag 2: Johannesburg – Tzaneen
Dag 3: Tzaneen – Phalaborwa
Dag 4: Phalaborwa
Dag 5: Phalaborwa
Dag 6: Phalaborwa – Graskop
Dag 7: Graskop
Dag 8: Graskop – Malelane
Dag 9: Malelane
Dag 10: Malelane – Hazyview
Dag 11: Hazyview
Dag 12: Hazyview

Dag 13: Hazyview – Johannesburg
Dag 14: Johannesburg – Kaapstad – Hermanus
Dag 15: Hermanus – Stellenbosch
Dag 16: Stellenbosch
Dag 17: Stellenbosch
Dag 18: Kaapstad
Dag 19: Kaapstad
Dag 20: Kaapstad
Dag 21: Kaapstad
Dag 22: Kaapstad
Dag 23: Kaapstad
Dag 24: Kaapstad – Amsterdam

Reistijd

Oktober 2017
In het najaar van 2017 reisde wij naar Zuid-Afrika. Wat ons betreft was dit een ideale periode. In ons najaar is het voorjaar in Zuid-Afrika. Dat betekent dat je warmere tempraturen kan verwachten, maar niet te warm om lekker op pad te gaan. Daarnaast beginnen de bomen en struiken net te groeien, waardoor je nog net iets makkelijker wild kan spotten. Een van de grootste voordelen vond ik de prijzen. Het is in het voorjaar geen hoogseizoen en daardoor is alles prima betaalbaar. Er zijn zeker wel toeristen te vinden, maar het is niet super druk. Wat ons betreft was ons najaar (voorjaar in Zuid-Afrika) dus een ideale periode om dit prachtige land te bezoeken. Echter denk ik dat er voor elk seizoen iets te zeggen is in Zuid-Afrika, dus wat dat betreft kan je het volgens mij niet fout doen.

Eerste dagen Zuid-Afrika

We vliegen op de heenweg naar Johannesburg en hebben de vlucht zo gepland, dat we ’s ochtends aankomen. Op die manier kunnen we meteen onze huurauto ophalen en hoeven we niet in Johannesburg te blijven. Johannesburg staat er toch nog wel om bekend om niet heel veilig te zijn en daarom willen we het liefst meteen door. Het is pittig om zo’n stuk te rijden na een lange vlucht, maar hoe dichter we bij Tzaneen komen hoe meer we genieten van de prachtige omgeving en het feit dat we weten dat we veilig zijn. Helaas zijn onze koffers niet aangekomen, dus we leven die avond uit onze handbagage.

Diner onder de sterrenhemel

Na een goede nachtrust in een prachtig hotel gelegen tussen de groene heuvels rijden we door naar Phalaborwa. Phalaborwa ligt aan de rand van het middelste deel van het Krugerpark. Het populairste deel ligt echter meer in het zuiden, dus voor ons voelde het alsof we in het noordelijke puntje waren. De twee nachten verbleven we in een accommodatie aan de rand van het Krugerpark om even te acclimatiseren en de laatste nacht brachten we door in een privé reservaat aan de rand van het Krugerpark. Die laatste nacht was onze eerste ontmoeting met een safari in Zuid-Afrika en het was in een woord fantastisch. De accommodatie was geweldig, het eten onder de sterrenhemel was spectaculair. Wakker worden met jungle geluiden op de achtergrond was magisch en de safari’s zelf waren nog beter dan we hadden verwacht. Alleen al de route naar de accommodatie en terug naar de bewoonde wereld was een safari op zich. Overnachten op een privé reservaat is één van de luxe dingen die wij gedaan hebben tijdens onze reis. Betaalbaar op safari in Zuid-Afrika is geen probleem, maar hoe meer je in luxe resorts verblijft hoe hoger je kosten worden. Wij kozen daarom voor één nacht en dat was echt al het geld waard!

Panorama route

Helaas was het na twee fantastische dagen safari alweer tijd om door te rijden. Via de panorama route reden we naar Graskop. Tijdens de panorama route zagen we dat Zuid-Afrika niet alleen een prachtige plek is qua dieren, maar ook de natuur is ontzettend indrukwekkend. We keken onze ogen uit. We zagen diepe vallei, mooie watervallen en konden einde van de dag bijkomen in onze accommodatie in graskop. Tijdens het plannen van onze rondreis door Zuid-Afrika wilde we vooral heel veel dieren zien. We kwamen er al gauw achter dat je in het Krugerpark zelf mag rijden en we zien onze reisdagen dan ook als zelf rij safari dagen. Vanuit Graskop vertrekken we richting Malelane, het zuidelijkste deel van het Krugerpark. We rijden via de Numbi Gate het Krugerpark binnen en rijden zo via allerlei mooie wegen door het Krugerpark richting onze accommodatie in Malelane. We zien onderweg ontzettend veel verschillende wilde dieren en we hebben niet eens door dat dit eigenlijk een reisdag is.

Krugerpark

De komende dagen vertrekken we vrijwel elke dag richting het Krugerpark. Een enkele keer nemen we een duik in het zwembad, maar onze eerste safari ervaring heeft ervoor gezorgd dat we verslaafd zijn geraakt. Bij de rustplekken in het Krugerpark bestuderen we de kaarten waar welke dieren zijn gezien en met die kennis gaan we op pad en zoeken we elke dag naar de big five. We hebben de ene prachtige ontmoeting na de ander. Na twee nachten Malelane rijden we wederom via het Krugerpark naar Hazyview, waar we in een prachtige accommodatie overnachten tegen het Krugerpark aan. Hier boeken we weer een georganiseerde safari, want ook dat blijft een gave ervaring. Na deze bijzondere ochtend safari zien we vanaf onze ligbedjes aan het zwembad een olifant badderen. En ’s avonds tijdens het eten horen we een kudde buffels drinken uit de nabij gelegen rivier. We hebben de tijd van ons leven en balen dat onze tijd bij het Krugerpark er alweer bijna op zit. In totaal zijn we ruim 7 dagen het Krugerpark in gegaan op zoek naar wilde dieren. Tip, wij kochten de SANparks Wild Card, waardoor we zo vaak als we wilde het Krugerpark in konden rijden. Ook andere Nationale parken vallen onder deze Wild Card en door de aanschaf van deze pas hebben wij veel geld bespaart op entreegelden.

Walvissen en wijn

’s Ochtends vliegen we van Johannesburg naar Kaapstad, waar we meteen onze huurauto ophalen en doorrijden naar Hermanus. Vanuit Hermanus kan je een walvissentocht doen, maar helaas wordt onze tocht geannuleerd vanwege storm op zee. In het plaatsje zelf hebben we daar echter weinig last van op een wat hardere wind na. We besluiten een wandeling door het plaatsje te maken en zien vlak voor de kust toevallig een walvis zwemmen. Ook gaan we lekker eten bij een van de vele vis restaurants. De volgende dag rijden we alweer door naar Stellenbosch. Deze plaats is bekend als wijnregio en wij houden wel van een lekker wijntje. We hebben een tour geboekt, die ons bij onze accommodatie ophaalt en weer terugbrengt. We hebben een geweldige dag, waarin we andere stellen leren kennen en genieten van de heerlijke Zuid-Afrikaanse wijnen. Oké misschien proeven we één of twee wijntjes teveel, maar het is ten slotte vakantie.

Kaapstad

Vanuit Stellenbosch rijden we weer terug naar Kaapstad. We hebben ongeveer een kleine week in deze grote stad te verkennen. We verblijven op drie verschillende plekken in de stad en beginnen in de buurt van Simons Town. Deze plek is bekend om z’n pinguïn kolonie en ik kan niet wachten om deze schattige dieren te zien. Tip: als je tegenover de ingang staat, kan je rechts naar een strandje toe, waar je nog dichter bij de pinguïns kan komen. Ze zitten niet altijd hier, maar als je geluk hebt, komen er een of twee even hallo zeggen. Ook verkennen we vanuit hier Table Mountain National Park. Een prachtige plek waar we immens van genieten. Vanuit onze accommodatie in het centrum van Kaapstad verkennen we het centrum en doen we een tour naar de sloppenwijken van Kaapstad. We sluiten onze reis af aan het populaire Camps Bay, waar we heerlijk dineren en natuurlijk nog een klim de tafelberg op wagen. Daarnaast zien we hier één van de prachtigste zonsondergangen ooit. Helaas zijn de drie en een halve week Zuid-Afrika voorbij gevlogen en is het alweer tijd om naar huis te gaan.

In drie en een halve week zagen wij zowel veel van het oosten als het westen van Zuid-Afrika. Toch voelde het bijna als twee vakanties in één. Beide kanten van het land zijn weer zo anders en wat mij betreft allebei de moeite waard. Ga je Zuid-Afrika bezoeken met kinderen en wil je malaria ontwijken? Houd er dan rekening mee dat je voor een bezoek aan het Krugerpark malaria tabletten moet slikken. Een goed alternatief is dan een reis langs De Garden route, waar je ook diverse wildparken hebt, zoals het Addo Elephant park. Toch zijn er rondom het Krugerpark ook heel veel malaria vrije mogelijkheden. Laat je hierover goed informeren.

Rondreizen Zuid-Afrika

Totale reissom drie en een halve week Zuid-Afrika

€ 5.500,00 (twee personen)
€ 2.750,00 (per persoon)
Inclusief vluchten, accommodaties, 2 verschillende huurauto’s, benzine, eten en drinken, toegang tot nationale parken, safari’s en andere activiteiten.

Extra tip! Wil je graag op safari, maar laat je budget het niet toe om naar Zuid-Afrika af te reizen? Denk dan eens aan een reis naar Sri Lanka. In Sri Lanka kan je namelijk ook prachtige safari’s maken.

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *