De zon schijnt door de ramen op mijn bureau terwijl ik deze blog aan het typen ben. De lente is nu echt begonnen. Als je naar buiten loopt dan ruik je de warmte, de verse bloemen en het geluk. Want na de donkere wintermaanden kan ik alleen maar ontzettend gelukkig worden van dit prachtige begin. Niet alleen de lente is begonnen, ook het bloemenseizoen is van start gegaan in Lisse (Nederland). De Keukenhof is open, de eerste toeristen lopen (en fietsen) door het centrum en ik zie tijdens het wandelen de eerste nieuwsgierig bloemen op de velden open gaan. Als een echte Lissennaar kan ik nog elk jaar genieten van dit seizoen en de prachtige bloemenvelden. Ik geef je daarom graag tips voor een bezoek aan de Keukenhof en de omgeving van Lisse met kinderen.

Keukenhof met kinderen

Al jaren is Keukenhof de toeristische trekpleister van de bollenstreek regio. Mensen uit allerlei landen komen naar Lisse om het bloemenpark en z’n prachtige bloemen en bossen te bewonderen. In het park vind je tevens een kinderboerderij en een speeltuin in Nijntje thema. Lekker toeristisch, maar ontzettend leuk voor de kids om te spelen. Bijna elk jaar breng ik zelf ook een bezoekje aan de Keukenhof, maar vooral om lekker te spelen, picknicken en te wandelen in deze prachtige natuur die ik mijn achtertuin mag noemen. Tickets kopen voor Keukenhof kan via deze link.

Bloembollenvelden tussen Hillegom, Lisse en Sassenheim

Vanaf ongeveer half april staan de meeste bloembollenvelden (afhankelijk van het weer) in bloei. Wij vinden het deze periode altijd erg leuk om op de fiets te stappen en langs de velden te fietsen. Het is een sport geworden om elk jaar zoveel mogelijk verschillende kleuren velden te spotten. Ik kan je helaas niet tippen waar de mooiste velden liggen. Dat is namelijk elk jaar verschillend. Elk jaar is een veld op dezelfde plek anders. Let wel op dat je niet zomaar een bloemenveld in loopt. De bollen van de bloemen gaan hierdoor stuk/dood en de bollenboeren lopen hierdoor inkomsten mis. Er zijn echter velden, die speciaal voor dit commerciële doel zijn opgezet. Hieronder zie je de Flowermap. De Flowermap is gemaakt door de Bollenstreek, zodat je kan zien waar bloemenattracties zijn, bloembollenvelden en hoe de fietsroute van 35km langs de velden loopt. Je kan uiteraard ook een kortere route fietsen.

*De Flowermap is niet door mij gemaakt, maar door flowermap.nl. Ik kan dus geen verantwoordelijkheid nemen voor de inhoud van de Flowermap.

Inside tip 1 – fiets huren

Wil je een fiets huren om langs de bollenvelden te fietsen? Op het parkeerterrein van de Keukenhof vind je een fietsverhuur. Je kan dus direct vanuit de Keukenhof (of andersom) op de fiets stappen en langs de bollenvelden fietsen.  

Inside tip 2 – kano huren

Wil je de tulpen vanaf het water bewonderen? Huur dan een kano bij De Groene Bollenschuur (ook leuk om te overnachten) in Hillegom. Deze gave tip las ik op de website van Travelblondie en alleen al haar prachtige foto’s zorgen ervoor dat dit op onze bucketlist staat.

Keukenhofbos, Keukenhofkasteel en de kinderboerderij

Naast Keukenhof ligt het Keukenhofbos, het Keukenhofkasteel en de kinderboerderij. Alle drie zijn gratis toegankelijk*. Flynn en ik komen hier bijna wekelijks (als het mooi weer is) om te wandelen, in plassen te stampen, te rennen, te spelen op de oude tractor (bij de kinderboerderij) en om de dieren gedag te zeggen. Op zoek naar tips om even de natuur in te trekken in de omgeving Lisse met kinderen? Dan is dit de perfecte plek.

*Je kan om het Keukenhofkasteel heen lopen, maar je kan helaas niet naar binnen.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Wil je even weg uit Lisse? Dan zijn de Waterleidingduinen (ingang De Zilk) ook ontzettend leuk voor een bezoek aan omgeving Lisse met kinderen. De Waterleidingduinen is een prachtig natuurgebied, wat loopt van De Zilk tot aan Amsterdam, waar je kan wandelen en picknicken. Ook kan je herten spotten en vooral bij de ingang in De Zilk zien wij altijd veel herten. Regelmatig gaan we hier met z’n drietjes naar toe in het weekend voor een Nederlandse safari. Meestal komen we niet ver, omdat Flynn na een paar honderd meter als de eerste herten spot en daar wil blijven hangen. Wil je een flinke wandeling maken en kan je kind in de draagzak of rugdrager? Dan kan je vanuit de Waterleidingduinen in ongeveer 12km (heen en terug) naar het strand lopen. Wij volgende vanaf de ingang in De Zilk de bordjes en kwamen er vanzelf. Als we in dit gebied wandelen voelt het even alsof we in het buitenland zijn. Heerlijk!

Wil je meer lezen over de beste plekken voor een safari in eigen land? Lees dan deze blog.

Bloemencorso

Ook weer één van de leukere tips voor omgeving Lisse met kinderen is de Bloemencorso. Elke jaar organiseert de Bollenstreek het Bloemencorso. Dit jaar vindt het bloemenfestival plaatst op zaterdag 22 april 2023. De parade van auto en wagens versiert met bloemen loopt van Noordwijk tot Haarlem. Elk jaar staan wij ergens langs de weg in Lisse, met 1000en toeristen, om te genieten van dit dorpse feest. Ook Flynn vindt dit prachtig. De wagens met thema’s, de tractoren, hij kijkt zijn ogen uit. Bezoek je de Bloemencorso zonder kinderen? Ga dan naar het vierkant in Lisse. Wij vinden dit de leukste plek om de corso te kijken. Het is hier echter heel erg druk, dus met Flynn zoeken wij altijd een rustiger plekje op in De Engel.

Centrum Lisse

Niet alleen tijdens de Bloemencorso is het vierkant een leuke plek. Wil je een hapje eten of op een terrasje iets drinken in de zon? Het vierkant is de place to be. In de lente en zomer periode spelen er in het weekend ook geregeld bandjes op het vierkant. Ben je dus op zoek naar een beetje sfeer, dan is dit een top plek om te zitten ook met kinderen.  

Slecht weer

De bollenstreek is een regio waar je vooral hoopt op mooi weer om van de bloemen te genieten. Toch kan het weleens voorkomen dat het slechter weer is en wat ga je dan doen met je kinderen. Ook daar heb ik een leuke tip voor je. Neem je kinderen mee naar de lokale Intratuin. In de Intratuin in Lisse is sinds kort een leuke binnenspeeltuin geopend. Daarnaast kan je hier heerlijk lunchen en ze organiseren diverse workshops voor kinderen. Kortom de perfecte plek om tijdens slecht weer te vertoeven. Een bonus is dat je langs diverse bollenvelden rijd wanneer je naar het tuincentrum rijdt vanuit het centrum van Lisse.

Bonus tip

Eind maart en/of begin april staat elk jaar het Bloesempark in het Amsterdamse Bos in volle bloei. Wij bezochten dit park vorig weekend. Helaas bloeien de bomen maar ongeveer twee weken. Van het weekend zou je nog net geluk kunnen hebben. Volg de instagrampagina van @amsterdamsebos voor meer informatie over de bloeiperiode.   

Lente in Lisse is echt mijn favorieten periode! Er is genoeg moois te zien en leuks te doen zowel met als zonder kinderen. En ondanks dat we tijdens de Keukenhof periode non stop in de files staan, vind ik de sfeer tijdens deze periode ontzettend leuk! Ben je op zoek naar meer tips in Nederland? Hou dan deze pagina in de gaten.

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *