Oktober 2021 wilde wij graag een mooie reis maken met onze zoon van 18 maanden. Door corona waren er helaas nog niet veel mogelijkheden om buiten Europa te reizen, dus waren we op zoek naar een avontuurlijke bestemming in Europa. Toen ik foto’s van Madeira zag, was ik opslag verliefd. Madeira bleek een waar paradijs voor (kleine) natuurliefhebbers. We boekte onze tickets, kochten een rugdrager en gingen op avontuur. In deze blog geef ik je tips voor 5 wandelingen in Madeira voor kleine natuurliefhebbers.

1. Vereda da Ponta de Sao Lourenco (PR8) – 7.8KM

PR8 was de eerste wandeling die wij in Madeira deden. Ondanks dat de heuvels niet meer groen waren, want we reisde in het najaar, keken we onze ogen uit. Wat een prachtige vergezichten en wat een goede eerste ontmoeting met het ruige Madeira. Dit was tevens onze eerste wandeling met Flynn in de rugdrager en we wisten niet hoever we zouden komen. Het voordeel van deze wandeling, als eerste wandeling, is dat je dezelfde weg heen en terug loopt. We hoefde dus niet het rondje af te maken als we het niet zouden redden, maar konden halverwege omdraaien en terug lopen. Op deze manier konden we goed ontdekken wat we aan zouden kunnen.

2. Rabacal – Levada das 25 Fontes e Risco (PR6) – 11KM

Wauw, wij waren erg onder de indruk van deze prachtige route. Het was heel bijzonder om langs de levadas te lopen en deze prachtige route brengt je naar maar liefst twee watervallen. Kleed je wel goed aan op koude dagen, want je loopt veel in de schaduw. We twijfelde op voorhand of het zou lukken om deze route te lopen, gezien het aantal kilometers en dat met Flynn op onze rug. Na een beetje googlen kwamen we erachter dat je bij de start (de parkeerplaats van de auto) van de route een busje kan nemen tegen betaling van een paar euro, wat ons enkele kilometers verderop aan het ‘echte’ begin van de wandeling zou afzetten. Wij hebben hier gebruik van gemaakt en vinden dit nog steeds een super goede keuze. Niet alleen vanwege Flynn, maar ook omdat we tijdens het rijden zagen dat dit deel van de route helemaal niet zo bijzonder was. Je loopt dit stuk voornamelijk over asfalt. We namen de bus ook weer terug omhoog. Hierdoor hebben wij uiteindelijk ongeveer 8 kilometer gelopen ipv 11 kilometer. De wandeling zelf was best wel pittig met vele trappetjes en veel heuvel op heuvel af, maar deze wandeling was één van onze hoogtepunten tijdens onze reis door Madeira. De 25 fontes waterval vonden wij het meest indrukwekkend. Wij waren in het laagseizoen, waardoor de waterval niet zo heel groot was, maar deze plek had iets magisch en rustgevends over zich. We hadden deze niet willen missen. Daarnaast kan je hier op een warme dag ook prima zwemmen. Let wel op, het water is ijskoud.

Rabacal - Levada das 25 Fontes e Risco (PR6) wandelingen in Madeira voor kleine natuurliefhebbers

3. Levada do Alecrim – 6.8KM

Wij waren erg enthousiast over deze wandeling. Het was onze eerste levada wandeling en de waterval aan het einde van de route was een waar hoogtepunt. Hier ontstond ook voor Flynn zijn liefde voor watervallen. Het voordeel van deze route vonden wij dat het redelijk vlak is. Het is dus voor ieder niveau goed te doen. Bij de parkeerplaats moet je even goed kijken wat nou de juiste route is, want de Rabacal en 25 fontes wandeling begint bij dezelfde parkeerplaats. Vrijwel aan het begin van het asfalt staat rechts een paal met bewegwijzering als je daar de bordjes met Alecrim volgt kan je niet verdwalen. In onze ogen een van de beste wandelingen in Madeira voor kleine natuurliefhebbers.

4. Veredas dos Balcoes – 2.7KM

Dit was misschien wel de makkelijkste wandeling van de hele vakantie. Flynn kon zelfs soms een klein stukje lopen. Dit is dus echt een aanrader voor kleine natuurliefhebbers. Hij was 18 maanden en liep pas net, maar we hadden geen haast. De wandeling loopt door een mooi stukje bos en komt uit eindelijk bij een soort balkon uit, waar je een prachtig uitzicht over de vallei hebt. Nadeel van deze wandeling vonden wij de drukte. Vlak voordat wij gingen lopen, was er een bus touristen losgelaten. We liepen dus zeker niet alleen.

Veredas dos Balcoes wandelingen in Madeira voor kleine natuurliefhebbers

5. Um caminho para todos – 4KM

Ben je op zoek naar een makkelijke wandeling door het bos met jonge kids, dan is dit de perfecte wandeling. Het is vrijwel helemaal vlak en loopt door het bos, waar je mooie bloemen kan spotten. Doordat wij in het najaar waren, was het meeste al uitgebloeid. Ik kan mij echter voorstellen dat deze route nog mooier is in het voorjaar. Flynn kon ook deze wandeling weer een stukje zelf lopen en we maakte er vooral een hele ontspannen middag van. Halverwege de wandeling kom je bij een schattig huisje waar je iets kan drinken. Kortom, één van de leukere wandelingen in Madeira voor kleine natuurliefhebbers!

Bonus tip! Pico do Arieiro (PR1)

De wandeling naar Pico do Arieiro (PR1) wordt ook wel de mooiste wandeling van Madeira genoemd. We wilde deze erg graag lopen, maar na een paar 100 meter vonden wij de wandeling te gevaarlijk worden om met Flynn op ons rug te lopen. De kliffen waar je redelijk dicht langsloopt, zijn niet niks en de dag dat wij deze wilde lopen, waaide het redelijk hard. Uiteindelijk, na een paar 100 meter, besloten wij het risico niet te lopen en keerde we om. Flynn zat bij Jerry op z’n rug in de rugdrager en ving erg veel wind, waardoor hij op het eerste stuk al enkele keren begon te wankelen. Zonder Flynn op ons rug hadden we de wandeling aangedurfd. Let dus goed op de hoeveelheid wind en waar jij je prettig bij voelt. Echter hoef je de Pico do Arieiro niet te lopen om van het geweldige uitzicht te genieten. Bij het begin van de wandeling ligt een restaurantje waar je iets kan drinken of kan lunchen met een prachtig uitzicht. Daarnaast is er een kleine wandeling (max. paar 100 meter) aan de andere kant van de weg, waar je als je geluk hebt over een prachtig wolkendek kunt uitkijken.

*Ben je op zoek naar nog meer wandelingen in Madeira voor kleine natuurliefhebbers? Wij vonden de app WalkMe erg handig om onze wandelingen in Madeira uit te zoeken.

Booking.com

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *