Afgelopen zomer hebben wij een prachtige wereldreis gemaakt van drie maanden naar o.a. Canada en Sri Lanka. Samen met onze peuter van drie jaar stapten we in het vliegtuig om de wereld te ontdekken. Inmiddels zijn we alweer bijna twee maanden thuis en kijken we terug op onze reis. Summer van De Wereldtrein interviewde ons o.a. over onze reis naar Canada en wilde voornamelijk kijken hoe duurzaam wij op reis gaan. Duurzaam reizen zit nog niet standaard in ons systeem, maar toch deel ik graag een aantal ontdekkingen die wij deden.

* Aan het eind van deze blog geeft Summer van De Wereldtrein een aantal waardevolle tips over duurzaam reizen met kinderen!

Duurzaamheid in Canada

Ondanks dat wij nog niet bewust duurzaam reizen vind ik het erg leuk om eens te kijken wat we wel en niet al doen. In mijn ogen mogen we namelijk allemaal genieten van wat de wereld te bieden heeft, maar het liefst wel op een manier waarop we de wereld net zo mooi (of mooier) achterlaten voor onze kinderen. Eigenlijk dus best gek dat duurzaam reizen nog niet top of mind is bij ons. Tijdens het interview kwamen wij tot de conclusie dat we in het land zelf best aardig hebben gelet op duurzaamheid, denk aan: afval scheiden, plastic flessen terugbrengen naar de supermarkt, geen footprint achterlaten in de natuur en zo min mogelijk gebruikmaken van de generator in onze camper. Aan de andere kant kunnen we nog heel veel winnen als het gaat om vervoersmiddelen. We hebben afgelopen zomer aardig wat vluchten gemaakt en ook de camper reed alles behalve zuinig. Duurzaam reizen in Canada is dus zeker mogelijk, maar voor ons zat ‘m dat vooral in kleine dingetjes.

Duurzaamheid in Sri Lanka

Na Canada maakten we een korte tussenstop in Londen, vanwaar we doorreisde naar Sri Lanka. Een bestemming die al lange tijd op onze bucketlist stond en wat ons betreft perfect is voor een verre reis met peuter. Naar aanleiding van mijn interview met De Wereldtrein ben ik ontzettend nieuwsgierig of wij in Sri Lanka duurzaam gereisd hebben. Ik heb de vragen die Summer mij stelde over duurzaam reizen toegepast op onze reis door Sri Lanka en ik heb gekeken of duurzaam reizen in Sri Lanka wel of niet mogelijk is?!

1. Duurzaam reizen met een tuktuk

Voor onze volledige reis huurde we een tuktuk via tuktukrental.com. Vier weken lang reisden we met onze eigen tuktuk door heel Sri Lanka. De tuktuks van Tuk Tuk Rental zijn van de lokale bevolking. Door het huren van een tuktuk help je de eigenaar van de tuktuk om zijn of haar lening op de tuktuk af te betalen. Het is daarnaast een extra inkomstenbron voor het gezin om te zorgen dat ze kunnen eten. Niet alleen vonden we het fantastisch om met zo’n lokaal vervoersmiddel te reizen. Ook het idee dat je mensen helpt, vonden we heel mooi. Voor vertrek hebben we de familie ook ontmoet en dat was erg bijzonder.

2. Vers eten met lokale ingrediënten

Aller eerst wil ik zeggen dat het eten in Sri Lanka heerlijk is. Als je in een restaurant of hotel eet, dan worden de ingrediënten bij de lokale bevolking gekocht. De meeste hotels vragen zelfs of je ’s middags al door wil geven wat je wilt eten, zodat ze echt alleen die ingrediënten hoeven te kopen die nodig zijn voor je maaltijd. Ze zijn heel erg bewust bezig met zo min mogelijk voedsel verspilling. Ook zelf kochten we onderweg vaak vers fruit bij kleine kraampjes om zo de lokale bevolking te helpen.

3. Duurzame souvenirs mee naar huis

Wil je een duurzaam souvenir meenemen uit Sri Lanka dan heb je genoeg keus. Wij namen een met de hand uit hout gesneden schildpad mee uit Sri Lanka en Flynn wilde heel graag een houten tuktuk mee als herinnering aan onze reis.  Vrijwel alle souvenirtjes zijn door de lokale bevolking gemaakt. Er zijn maar weinig plekken waar we het gevoel kregen dat het om massa productie ging.

4. Gebruikmaken van lokale spullen

Ook als we gaan kijken naar het meubilair in hotels en restaurants, dan kwam eigenlijk alles van lokale houtbewerkers. Oké aan het zwembad lig je niet zo lekker op zo’n houten stretcher, dus op het gebied van comfort is het misschien geen pluspunt. Maar op het gebied van duurzaamheid vonden wij het erg leuk om te zien dat de lokale ambachten ook echt overal terug te zien zijn en lokaal gebruikt worden.

5. Is dat hotel echt wel zo eco?

Verspreidt over Sri Lanka vind je accommodaties die zichzelf het eco label in de naam geven. Ik vond het soms lastig om te bepalen of zo’n accommodatie ook daadwerkelijk duurzaam bezig is of dat ze dat gewoon een mooie toevoeging vonden in hun naam. We hebben in een aantal van deze accommodaties overnacht, maar dat was meer om de prijs kwaliteit combinatie ons aanstond. Of deze accommodaties daadwerkelijk eco zijn, is voor mij dus nog steeds een vraag.

6. Duurzame safari of toch niet?

Tijdens onze reis door Sri Lanka hebben we een aantal prachtige safari’s gemaakt in nationale parken. We regelden onze safari veelal via het hotel, die een local inhuurde om ons rond te rijden in een nationaal park. De ene safari gids heeft meer ervaring dan de ander, maar al met al vonden we het een geweldige ervaring. De lokale bevolking is heel respectvol naar dieren, maar ondanks dat waren de safari’s niet erg duurzaam. Een safari delen met andere mensen gebeurt eigenlijk niet in Sri Lanka, tenzij je zelf een groepje mensen bij elkaar weet te vinden. In elke safari auto, waar ongeveer 6 tot 8 mensen in kunnen, zit dus telkens maar één gezin of stel. Je kan je voorstellen dat de uitstoot van benzine in de nationale parken flink omlaag gebracht zou kunnen worden door meer safari’s te delen.

7. Een brandje op elke hoek van de straat

In tegenstelling tot het schone Canada vind je in Sri Lanka helaas heel veel zwerfafval. Dit is een probleem wat we vaker gezien hebben in andere Aziatische landen en wat ik altijd erg jammer vindt. Buiten vind je nergens prullenbakken en zelfs in hotelkamers heb je soms geen prullenbak, dus wat je met de afval moet doen geen idee. Wij lieten het afval dus in de hotelkamers achter in een in de supermarkt verkregen plastic tasje, maar grote kans dat dat vervolgens, net als in de rest van Sri Lanka, op straat verbrand wordt.

8. Plastic, plastic en nog meer plastic

Plastic verpakkingen is ook iets waar Sri Lanka aan zou kunnen werken. Alles wordt in plastic verpakt en in de supermarkten worden je boodschappen ook automatisch in plastic tasjes gestopt. Ze keken ons vaak raar aan als we een plastic tasje weigerde of boodschappen in onze rugtas stopte. Agh dan zijn we maar af en toe van die rare toeristen. Soms ontkwamen we er echter niet aan om toch met een plastic tasje te vertrekken. Die gebruikte we dan weer om ons afval in te verzamelen.

9. Tempel olifanten

Het grootste deel van de bevolking is van mening dat wilde dieren in de natuur horen en een safari in nationale parken wordt dan ook met respect voor de dieren georganiseerd. Ook op plekken waar je kan zwemmen met schilpadden zie je locals die toezicht houden om te kijken of je wel netjes met de dieren omgaat. Zo niet, dan grijpen ze in. Toch hebben we ook een andere kant gezien in Sri Lanka. In sommige tempels zie je toch nog gevangen olifanten staan en sommige turtle hatcheries zijn helemaal niet voor de schildpadden, maar meer voor het toerisme. Het is soms best lastig om te bepalen welke partijen nou wel goed zijn voor de dieren en welke niet. Ga daarbij dus op je gevoel af en laat je goed informeren voordat je deelneemt aan een activiteit met dieren!

10. Conclusie

Ondanks dat volledig duurzaam reizen in Sri Lanka lastig is door dingen als plastic gebruik en hotels die misschien wel of misschien niet eco zijn, kan je heel veel dingen zelf aanpassen om je reis zo duurzaam mogelijk te maken. Oké, misschien wordt er dan wel een beetje gegniffeld door de lokale bevolking over de, in hun ogen, gekke keuzes die wij maken (zoals het niet aannemen van een plastic tasje), maar als je dat beantwoord met een glimlach dan zit dat helemaal goed.

Duurzaam op reistips met kinderen

Summer gaf ons nog een aantal tips mee om duurzaam te reizen met kinderen die ik jullie niet wil onthouden:

  • Neem zoveel mogelijk spullen mee vanuit huis: navulflesjes met shampoo en douchgel, eigen tasjes voor boodschappen en vuile was, je eigen bordje, beker, bestek voor onderweg, waterflessen, eigen washandjes en zonnebrand zonder chemicaliën en plastic.
  • Verblijf in een duurzame accommodatie zoals een homestay, eco hotel of een eco camping. Deze locaties houden (meer) rekening met de natuur, de dieren en de bevolking.
  • Bezoek liever geen toeristische attracties met dieren.
  • Je kunt een middagje meehelpen bij een lokale stichting of goed doel. Bijvoorbeeld afval opruimen op een strand of een paar uurtjes meelopen bij een lokale dierenorganisatie.
  • Ga een keer op pad met een local. Zij kunnen je vaak veel vertellen over bijzondere plekken die je kunt bezoeken zonder het land te veel te belasten.
  • Koop liever geen plastic ‘fabriek’ souvenirs maar ga op zoek naar een mooi verantwoord souvenir gemaakt door locals.
  • Wil je je kinderen voorbereiden op een reis of liever een reis vanuit huis maken met je kinderen? Kijk dan eens naar het kinderboek Flynn gaat de wereld zien of de ebooks van De Wereldtrein.

Wil jij daarnaast bewuster duurzaam reizen en wil je je kinderen hierbij betrekken? De Wereldtrein heeft een super leuk boekje gemaakt het Duurzaam op Reisgidsje. Aan de hand van superleuke spelletjes en activiteiten leert jouw kind handige tips en tricks om jouw vakantie (nog) duurzamer te maken. 



Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *