Enkele jaren geleden zetten ik deze wens bovenaan mijn reisbucketlist. Tijdens diverse reizen was ik heel dichtbij, maar was het net niet het goede seizoen, de zee te ruig of waren er geen schilpadjes uitgekomen. Toen wij de reis naar Sri Lanka boekte had ik nooit verwacht dit item van mijn bucketlist af te strepen, maar ik ben zo ontzettend dankbaar dat we dit hebben mogen meemaken samen met Flynn. Baby schildpadjes uitzetten in zee was echt één van de hoogtepunten van onze reis door Sri Lanka. Dat gold niet alleen voor mij, maar ook Flynn was door het dolle heen. En zeg nou zelf, hoe schattig is het om je schattige peuter met een schattig mini schildpadje in zijn handen te zien tijdens de mooiste zonsondergang ooit. MAGISCH!
Zeeschildpadden projecten
Sri Lanka is een belangrijke bestemming voor zeeschildpadden. Voornamelijk aan de zuid- en westkust van Sri Lanka vind je diverse schildpaddenopvangcentra en -hatcheries. Deze centra spelen een cruciale rol in het behoud van zeeschildpadden door de eieren te beschermen tegen rovers, babyzeeschildpadden te verzorgen en het bewustzijn over hun bescherming te vergroten. Verspreidt over het eiland vindt je tientallen centra, maar in Kosgoda, Bentota, Hikkaduwa en Induruwa vind je een aantal grote projecten.
Schildpadjes uitzetten in Sri Lanka
In de Sri Lankaanse wateren zwemmen maar liefst vijf verschillende soorten zeeschildpadden, namelijk: de groene zeeschildpad, de karetschildpad, de loggerheadschildpad, de onechte karetschildpad en de lederschildpad. Elke schildpadden soort legt zijn eieren weer op andere delen van het eiland, waardoor je niet overal dezelfde schildpadden tegenkomt. Echter is het zo dat in veel landen zeeschildpadden hun eieren in een specifiek seizoen leggen. Het uitkomen van de eieren vindt dan vaak weer in een ander seizoen plaats. Hierdoor kan je het uitzetten van de baby schildpadjes in zee gemakkelijk mislopen. In Sri Lanka worden echter het hele jaar rond eieren gelegd door zeeschildpadden. Daardoor komen de eieren ook gedurende het hele jaar uit en daardoor is de kans dat je zeeschildpadjes uit kan zetten al een stuk groter. Echter kan het gebeuren dat de zee te ruig is of dat er te veel roofvogels in de lucht vliegen, waardoor het uitzetten van de baby schildpadjes alsnog uitgesteld moet worden. Je moet dus een klein beetje geluk hebben, wil je helpen met het uitzetten van de baby schildpadjes. Toch biedt Sri Lanka een grote kans, omdat het geen seizoen afhankelijke activiteit is.
Kosgoda Sea Turtle Conservation Project
Tijdens onze laatste week rondreizen in Sri Lanka reden we langs de zuidwestkust van Tissamharana terug naar Negombo. We kwamen langs diverse prachtige kustplaatsjes, maar hadden helaas nergens geluk. De zee was vooral in het zuiden veel te ruig om de kleine baby schildpadjes uit te zetten. Bij Dickwella turtle beach hadden we nog wel het geluk om met zeeschildpadden in zee te snorkelen, maar we hoopte stiekem toch ook nog dat het uitzetten van baby schilpadjes in zee zou gaan lukken. Op één van onze laatste dagen verbleven we in een prachtig luxe hotel aan het strand van Kosgoda. Na wat gebrekkig (maar prima) app contact mochten we op zaterdagavond langskomen om baby schildpadjes uit te zetten. Zou het dan toch gaan gebeuren? Toen we aankwamen hadden we blijkbaar net het uitkomen van de eitjes gemist, maar we kregen een informatieve rondleiding en werden al helemaal blij van al die kleine baby schildpadjes. Uit het niets werden we geroepen: er was nog een achterblijvertje die niet uit z’n ei gekomen was, maar nu alsnog een poging deed. Ruim 5 minuten staarde we samen naar het mini schildpadje wat uit z’n ei probeerde te kruipen.
Eindelijk we mogen baby schildpadjes uitzetten in zee
Toen de zee richting de horizon begon te zakken, werd het strand gecontroleerd op roofvogels. Gelukkig waren die in geen velden of wegen te bekennen. We volgde snel de voorbereidingsregels die aan de muur hingen op. Vervolgens kregen Jerry en ik elk een emmer met kleine baby schildpadjes aangereikt. Flynn stond letterlijk te springen, want ook hij kon niet wachten. We liepen het strand op, kregen de laatste uitleg en terwijl de lucht roze kleurde en de zon in de zee zakte, pakte ik het eerste baby schildpadje uit de emmer. Hij begon meteen de spartelen in mijn handen, maar zodra ik ‘m op het zand had gezet, wist hij meteen welke kant hij op moest lopen. Eén voor één lieten we de baby schilpadjes vrij op het zand. Ik bleef maar glimlachen en ook Flynn stond te trillen van enthousiasme. Een warm geluksgevoel overstroomde mij volledig. Wat een prachtige afsluiter van onze prachtige reis!
*Disclaimer: de foto’s zijn allemaal print screens vanuit video’s. We hebben zo genoten van het uitzetten van de baby schildpadjes dat we helemaal vergaten foto’s te maken.