Over een jaar gaat Flynn naar school. Het idee dat we vast zitten aan de verplichte vakanties en de vaste schooltijden benauwd mij nu al. Een grote wens die ik al vanaf zijn geboorte, mede daarom, had, was een lange tijd reizen als gezin. Geen verplichtingen, prachtige ervaringen en vooral de quality tijd als gezin. Maart 2023 kregen we ineens de kans om onze wereldreis te gaan plannen en we vertrokken drie maanden later naar o.a. Canada en Sri Lanka. In deze blog vertel ik je hoe het is om op wereldreis te gaan met peuter naar Sri Lanka.
*De reis naar Sri Lanka hebben wij volledig zelf geregeld. In het artikel hieronder vind je dus onze eigen ervaring.
Reisprogramma vier weken Sri Lanka
Dag 1: Londen – Colombo
Dag 2: Aankomst Negombo
Dag 3: Negombo
Dag 4: Negombo – Marawila
Dag 5: Marawila – Wilpattu National Park
Dag 6: Wilpattu National Park
Dag 7: Wilpattu National Park – Anuradhapura
Dag 8: Anuradhapura
Dag 9: Anuradhapura – Sigiriya
Dag 10: Sigiriya – Habarana
Dag 11: Habarana
Dag 12: Habarana – Kandy
Dag 13: Kandy – Nuwara Eliya
Dag 14: Nuwara Eliya – Ella
Dag 15: Ella
Dag 16: Ella
Dag 17: Ella – Zuid Ella
Dag 18: Zuid Ella – Tissamaharama
Dag 19: Tissamaharama – Hiriketiya/Dickwella
Dag 20: Hiriketiya/Dickwella
Dag 21: Hiriketiya/Dickwella – Mirissa
Dag 22: Mirissa – Unawatuna
Dag 23: Unawatuna (Galle)
Dag 24: Unawatuna – Kosgoda
Dag 25: Kosgoda
Dag 26: Kosgoda – Dehiwala-Mount Lavinia
Dag 27: Dehiwala-Mount Lavinia – Katunayaka
Dag 28: Katunayaka – Londen
Dag 29: Aankomst Londen
Reistijd
Juli/augustus 2023
Op een of andere manier wordt onze zomer niet altijd als een hele goede reistijd voor Sri Lanka online geplaatst vanwege het regenseizoen in het zuidwesten. Het zuidwesten is echter maar een klein stukje van Sri Lanka en ondanks dat zijn wij toch in dit deel van Sri lanka geweest en hebben wij het regenseizoen amper gezien op een enkele miezerbui na. Vaak was het niet eens genoeg om te gaan schuilen. De tempratuur ligt in juli en augustus hoog en vooral de luchtvochtigheid is even wennen, maar wat ons betreft was dit een ideale periode om naar Sri Lanka te reizen. Niet alleen kan je Sri Lanka op deze manier in de schoolvakantie bezoeken, maar het viel ons ook alles mee hoe druk (qua toerisme) het was in Sri Lanka.
Negombo
Als je aankomt op het vliegveld in Colombo, dan overnachten de meeste mensen in het nabij liggende Negombo. Ook wij hebben hiervoor gekozen. We kozen voor een hotel met zwembad, zodat we de eerste dagen rustig konden wennen aan de warmte, de cultuur en even konden bijkomen van de lange reis. Ondanks dat het tijdsverschil met Nederland maar drie uur is, is het toch een aardig lange vlucht van Londen naar Sri Lanka. Negombo was de eerste stop van onze wereldreis met peuter in Sri lanka. Van Negombo zelf hebben we vrij weinig gezien.
Wilpattu National Park
Op de dag dat we vertrekken uit Negombo halen we onze tuktuk op bij Tuktukrental. We hebben ervoor gekozen om alle vier de weken zelf door het land te reizen met een tuktuk. Niet alleen lijkt het ons een geweldig avontuur (wat het ook echt bleek te zijn!), maar het lijkt ons ook ideaal om een eigen vervoersmiddel te hebben met onze peuter. We rijden meteen een flink stuk richting het noorden en met één overnachting komen we een dag later aan bij onze accommodatie grenzend aan het Willpattu National Park. We verblijven komende 2 nachten in het luxe Mahoora Wilpattu Eco Team tentenkamp. In ons verblijf zitten twee halve dag safari’s, een ochtendwandeling en eten inclusief. Het diner is ’s avonds in de buitenlucht onder de sterrenhemel en is absoluut magisch. Ook op safari gaan met een peuter van drie jaar blijkt een goede keuze. De safari duurt vier uur, maar Flynn verveelt zich geen moment. Met zijn verrekijker zoekt hij naar dieren. Als hij moet fluisteren dan doet hij dat netjes en de aapjes die tijdens een pauze chips uit een andere Jeep stelen, vindt hij mega interessant. Als we terugkomen in onze tent, dan speelt hij alle avonturen van die dag na. Op de dag van vertrek mogen we nog een keer op safari en wederom kijkt Flynn z’n ogen uit. De lipbeer waar we ruim 20 minuten van kunnen genieten, is deze ochtend een waar hoogtepunt. Alleen al voor een safari avontuur met je peuter adviseer ik je om Sri Lanka te bezoeken.
Anuradphura
Na ons safari avontuur rijden we met de tuktuk door naar de culturele stad Anuradphura. Het is hier flink heet en we besluiten de volgende ochtend vroeg een paar tempels te bezoeken. Bij de ingang wordt gevraagd om geen foto en video’s te maken en dat besluiten we daarom ook niet te doen. We hebben besloten om alleen gratis tempels te bezoeken. We vinden de tempel pas voor de bekende tempels namelijk erg duur (25 dollar per persoon). Helaas past dat niet in ons wereldreis budget met onze peuter in Sri Lanka. Ondanks dat we daardoor naar de minder bekende tempels gaan, zien we zowel oude als nieuwe tempels en meerdere stoepa’s. Flynn vindt het na vier tempels genoeg en we besluiten terug te gaan naar ons hotel voor een duik in het zwembad. Een tip: neem sokken mee naar je bezoek aan de tempels. De stenen vloeren worden gloeiend heet. Zelfs met sokken nam is soms een klein loopje naar een schaduw deel.
Sigiriya en Habarana
De volgende dag vertrekken we naar Sigiriya. In Sigiriya vind je misschien wel de bekendste rotsformatie van Sri Lanka, de Leeuwenrots. Wij besluiten de Leeuwenrots niet te beklimmen, omdat we het lichtelijk spannend vinden om met Flynn in de rugdrager aan de rand van een rots naar boven te klimmen (terwijl hij uitsteekt). De hitte is een extra motivator voor deze beslissen. We besluiten daarom te relaxen op het dakterras van onze accommodatie, vanwaar we een prachtig uitzicht hebben over de rots. We zijn zoals wel vaker in Sri lanka blijkt één van de weinig gasten in het hotel en kunnen hier gebruikmaken van de wasmachine. Ook rijden we nog een rondje met de tuktuk om de rots van meerdere kanten te bekijken. Een prima manier om Sigiriya te ontdekken wat ons betreft. De volgende dag rijden we door naar een verstopt en klein hotelletje, Bangalawa Resort, in Habarana. We zijn de enige gasten en eten hier het lekkerste ontbijt van de hele vakantie. Vanuit Habarana kan je heel goed een safari doen naar Kaudulla of Minneriya National Park. Beide parken staan bekend om The Gathering. In de warme periode, juli/augustus, verzamelen alle olifanten in het park zich rondom de enige grote waterbron. Je kan hier daarom heel makkelijk grote groepen olifanten spotten. We vragen aan Flynn of hij nog een safari ziet zitten en zo avontuurlijk als onze peuter is, zegt hij volmondig ja. Vanwege mijn al iets verder gevorderde zwangerschap (ja, ik reed zwanger in een tuktuk door Sri Lanka en ik ging zwanger op wereldreis met een peuter) vragen we de chauffeur iets rustiger te rijden, omdat de hobbels de vorige keer soms toch wel heel heftig waren. De chauffeur luistert hier goed naar en bezorgd ons de safari van ons leven. In totaal zien we meer dan 130 olifanten in grote groepen verspreidt staan door het park. We zien ook meerdere baby’s en we kunnen echt heel dichtbij komen. Flynn vindt het wederom fantastisch!
Kandy, Nuwara Eliya en Ella
We rijden vanuit Habarana door naar Kandy voor een overnachting, maar we besluiten hier niet te blijven hangen omdat we sneller richting het zuiden willen. De meeste mensen pakken vanuit Kandy de populaire trein naar Ella, maar wij zien het niet zitten om met onze peuter voor 6/7 uur in een trein met open deuren te zitten. Wij besluiten de gehele weg dus zelf te rijden met onze tuktuk. De eerste dag rijden we van Kandy naar Nuwara Eliya. Het is een avontuurlijke weg met veel bochten, maar we komen al snel de prachtige theeplantages tegen waar deze route zo om bekend staat. Helaas wordt het hoe hoger we komen, telkens mistiger tot we in het regenachtige en koude Nuwara Eliya aankomen. We wilde hier eerst twee nachten blijven om de omgeving te verkennen, maar door de regen en mist valt er niets te beleven en besluiten we de volgende dag meteen door te rijden naar Ella. Ook de weg naar beneden is vol bochten en theeplantages, maar hoe lager we komen hoe meer we weer opwarmen. We hebben ontzettend genoten van de route, maar na drie flinke rijdagen zijn we toe aan een langere tijd op één plek. We verblijven daarom drie nachten in Ella en qua mogelijkheden is dat een goed besluit. Helaas is Jerry de eerste paar dagen ziek, maar dat weerhoudt ons niet van het bezoeken van een aantal highlights. Flynn vindt een bezoek aan de Nine Arch Bridge helemaal geweldig en de plek waar we een vers fruitsapje bestellen met uitzicht op de trein is ook echt prachtig. Daarna bezoeken we de Ravana waterval en de minder bekende secret waterval, die vanwege de weinige toeristen in onze ogen avontuurlijker en leuker was. Ook genieten we voor het eerst deze vakantie van een westerse maaltijd in het gezellige centrum van Ella. Voordat we wegrijden uit Ella is het tijd voor de tuktuk greasing. Een standaard behandeling die je na 1000 kilometer rijden of 10 dagen moet doen. De dag dat we uit Ella wegrijden is Jerry jarig en we boeken daarom iets onder Ella een luxe hotel waar we een dagje niksen aan het zwembad en in de zon.
Tissamaharana
Deze plaats is vooral bekend als beginpunt voor een safari naar Yala National Park. Aangezien wij al drie safari’s hebben gedaan en Yala erg druk en toeristisch schijnt te zijn, besluiten wij hier geen safari meer te doen. Wel besluiten we de avontuurlijke B35 route te nemen die langs Yala National Park loopt. Dit was oprecht een van de spannendste en gaafste dingen die we gedaan hebben. Dat de weg aan het park grenst is heel duidelijk, want in onze tuktuk voelde het alsof we op mini safari waren. Onderweg kwamen we maar liefst vier olifanten tegen, meerdere aapjes, prachtige vogels en nog wat andere kleine dieren. Let op, een tuktuk is ontzettend kwetsbaar als je langs olifanten rijdt. We hielden de situatie dus continue goed in de gaten en als een olifant te ver op de weg stond, dan wachtte we net zolang tot we hem goed konden passeren. Toch vonden we dit een soort kers op de taart wat betreft onze safari ervaring in Sri Lanka. Voldaan kwamen we aan bij onze prachtige kleinschalige accommodatie midden in de rijstvelden. Eén van de mooiste plekken waar we in Sri Lanka overnacht hebben.
Hiriketiya/Dickwella, Mirissa, Unawatuna en Galle
Onze laatste week in Sri Lanka, voordat onze wereldreis met peuter op z’n eind loopt, besluiten we via de kust langzaam terug te rijden naar ons drop-off point in Negombo. De eerste dag doen we rustig aan op het prachtige strand van Hiriketiya, wat praktisch tegen onze accommodatie aan ligt, en de tweede dag zwemmen we met zeeschildpadden op het Dickwella turtle beach. Het tempo gaat even omlaag en daar genieten we alle drie zichtbaar van. Als we in Mirissa zijn, hebben we voor het eerst een kleine regenbui, maar ook dat weerhoud ons niet om te genieten van het strand en het bekende Coconut hill. Een mooie plek trouwens, maar veel meer gehyped dan nodig. Daarna verblijven we in Unawatuna waar we genieten van het zwembad en waarvandaan we een dagje naar Galle gaan. Galle is een oude Nederlandse vestingstad. We wandelen over de vesting muur en bekijken het schattige dorpje. We vonden het een leuke activiteit voor een dagdeel, maar vonden het ook erg toeristisch.
Kosgoda en terug naar huis
We rijden door naar Kosgoda, waar we een luxe, prachtig hotel aan het strand hebben geboekt. We willen zo aan het einde van onze vakantie nog even genieten van wat meer comfort (voor een lage prijs) en weinig hoeven. Hele dagen maken we zandkastelen op het strand en nemen we een verfrissende duik in het zwembad. We zijn wederom de enige gasten en daarom voelt het alsof we een privé villa met staf geboekt hebben. We zitten ook redelijk dichtbij een turtle hatchery en een grote wens van mij (Vonneke) is al jaren om babyschilpadjes uit te zetten. We bellen de hatchery op en mogen op zaterdagavond langskomen. Eerst krijgen we informatie over het project en zien we oudere en jongeren schilpadden. De baby schilpadjes waren helaas al uitgekomen voor die dag, maar even later blijkt er toch nog een laatkomertje en zien we een babyschildpadje uit z’n ei kruipen. Als de zon onder gaat, krijgen we twee emmers met babyschilpadjes. We krijgen instructies hoe we ze uit moeten zetten op het strand en dan is het aan ons om de baby’s los te laten. Niet alleen voor mij is dit het gaafste wat we tijdens onze wereldreis met peuter in Sri Lanka gedaan hebben, maar ook Flynn stond letterlijk te trillen van enthousiasme. Hij vond het eerst nog wat spannend, maar toen hij het eenmaal door had, kon hij z’n enthousiasme niet meer bedwingen. Het was echt een geweldige ervaring als gezin en dat tijdens één van de mooiste zonsondergangen van onze vakantie. Het was oprecht de perfecte afsluiting! Na ons verblijf in Kosgoda is het tijd om terug te rijden richting Negombo. We doen tussendoor nog een overnachting, maar het voelt al alsof we langzaam afscheid nemen van Sri Lanka. Na het inleveren van de tuktuk stappen we drie uur later in het vliegtuig voor een lange vlucht terug naar Londen.
Verliefd op de diversiteit van Sri Lanka
We kunnen niet anders zeggen dan dat onze reis door Sri Lanka één groot avontuur was. Je kan niet anders dan verliefd worden op de diversiteit van Sri Lanka. Van safari’s en cultuur, tot prachtige stranden met een diversiteit aan zeedieren en natuur. Het zelf rijden in de tuktuk maakte onze avontuur nog bijzonderder. Ondanks dat Sri Lanka een perfecte bestemming is om zwanger heen te gaan (lees geen ZIKA), vond ik zwanger in de tuktuk iets minder ideaal. Vooral de lange stukken op hobbelige wegen, was soms erg vermoeiend. Ik zou je dus adviseren om of niet zwanger naar Sri Lanka te gaan en een tuktuk te huren. Of wel zwanger naar Sri Lanka te gaan, maar dan te kiezen voor een ander meer comfortabel vervoersmiddel. Zowel een wereldreis met je peuter, als een reis naar Sri Lanka is wat ons betreft de beste beslissing die we konden nemen!
Totale reissom vier weken Sri Lanka
€ 7.500,00 (Drie personen)
€ 2500,00 (per persoon)
Inclusief vluchten, accommodaties (gemiddeld € 30 euro per nacht), tuktuk huur voor vier weken, benzine, eten en drinken, activiteiten.
*Sri Lanka is de perfecte bestemming voor een betaalbare rondreis. Ondanks dat wij genoten hebben van vier weken kan je Sri Lanka ook prima in twee of drie weken zien.
** Vluchten kunnen goedkoper. Wij hebben door wat wijzigingen in ons volledige wereldreis programma redelijk last minute onze vlucht naar Sri Lanka moeten wijzigingen. Dit bracht onnodig veel extra kosten met zich mee. Minsten € 1000 tot € 1500 euro van de totale kosten, is daarom niet perse nodig.