In 2018 hebben wij (Janneke en Bo) met onze zoon (Nev) van toen bijna 2,5 jaar een rondreis door Peru met peuter, het land van de alpaca’s en Inca’s, gemaakt. Het is een niet alledaagse bestemming voor gezinnen vanwege de enorme hoogtes. Dit hield ons echter niet tegen en wij vertellen dan ook graag over dit ontzettend mooie en veelzijdige land in de hoop andere gezinnen te inspireren, want één ding is zeker Peru is een fantastisch land en zeer makkelijk te bereizen met kinderen. Wij kozen vaak voor (nacht)bussen, maar verplaatsten ons ook met de taxi en trein. De hoogtes probeerden wij op te bouwen door steeds een beetje hoger te gaan zitten en het bekende toeristische rondje Peru ‘rechtsom’ te doen. De belangrijkste tip voor gezinnen is: neem je tijd om te acclimatiseren. Let goed op de signalen van hoogteziekte, drink veel en pak je rust. In deze blog neem ik je mee op onze route en vertel je over de leukste uitstapjes met kinderen in Peru.

Deze gastblog is geschreven door Janneke.

Onze rondreis route door Peru met peuter

Lima – Ica – Huacachina – Nazca – Arequipa – Colca Canyon – Puno (Titikakameer) – Cusco – Aguas Calientes (Machu Picchu) – Ollantaytambo – Cusco – Lima

Cirquito Magico des Agua, Lima

Onze reis begon in Lima, de hoofdstad van Peru. Per toeval kwamen we ’s avonds langs een fonteinenpark. Vanaf de weg zagen we een paar leuke fonteintjes. We besloten een kijkje te nemen en voor maar 5 soles (ongeveer €1,25) mochten we naar binnen. Wat we niet hadden verwacht, was dat het een avondvullend programma zou zijn. De fonteinen waren een groot feest. Waar we onze weg begonnen met gekleurde kleine fonteinen, eindigden we met grote shows en filmprojecties op de fonteinen. Onze zoon keek zijn ogen uit en kreeg maar geen genoeg van de mooie licht- en waterspektakels. In sommige fonteinen kun je “spelen” met de stralen. Een extra setje kleren is voor jonge kinderen dan ook een must!

Dierentuin Parque de Las Leyendas, Lima

Mocht je tijd hebben, dan is een bezoekje aan deze dierentuin erg leuk en zeker de moeite waard met (vooral) jonge kinderen tijdens je rondreis in Peru met peuter. Parque de las Leyendas is een zeer groot park waar de dieren verdeeld zitten over verschillende zones, zoals het kust- en oerwoudgebied. De meeste dieren zitten in ruime hokken en het park is netjes onderhouden. Naast de vele dieren vind je hier ook opgravingen, botanische tuinen en veel speeltuinen/speelattracties. De entreeprijs valt reuze mee en je kunt je hier goed een volle dag vermaken. Entree volwassenen is €3,70 en voor kinderen van 3 tot 12 jaar betaal je maar €1,95.

Huacachina

Huacachina, dé oazeplek van Peru, is een fantastische plek en mag je met kinderen absoluut niet overslaan. Het kleine dorpje wordt omringd door enorme duinen en is vanaf Ica makkelijk te bereiken met een taxi (5km). Je kunt in Huacachina met buggy’s door de duinen crossen en/of een board huren en sandboarden vanaf de duintoppen. Wij kozen met onze zoon voor de laatste optie. We beklommen bergen en gleden er met Nev, zittend op het board, van af en probeerden zelf staand naar beneden te surfen. Voor een klein bedrag kun je op veel plekken in het dorpje boards huren. Vraag wel een stuk wax mee, zodat je af en toe je board in kunt vetten om nog harder naar beneden te roetsjen. Nev heeft het uitgegierd van de pret.

Tip: zorg dat je aan het eind van de middag in Huacachina bent, zodat je nog wat mooie foto’s kunt maken tijdens de zonsondergang.

Nazca

Nazca is bekend door de lijnen en figuren die in het landschap te zien zijn. De Nazcalijnen zijn vermoedelijk gemaakt tussen 200 en 900 na Chr. door de Nazca- en Paraca-indianen, maar het is nog steeds een groot raadsel waarom dit gedaan is. Sinds 1994 staan deze lijnen op de UNESCO werelderfgoedlijst. De tekeningen zijn het best te zien vanuit een vliegtuig, maar langs de weg vind je ook uitkijktorens vanwaar je een aantal figuren kunt aanschouwen. Onze zoon vond de tekeningen erg interessant en zag er de leukste dingen in. Deze bijzondere plek mag je niet overslaan tijdens een rondreis door Peru met peuter.

Colca Canyon zonder (jonge)kinderen, maar een must do voor ouders!

Vanuit Arequipa worden er excursies naar de Colca Canyon georganiseerd. Dit was een hele lange dag met vertrek om 4u ’s morgens en ’s avonds pas terug. Daarnaast ligt de Colca Canyon erg hoog. Dit vonden we met onze zoon te heftig. Wij hebben er daarom voor gekozen om ons op te splitsen. De ene dag ging ik op excursie en bleef mijn man met ons zoontje in Arequipa en de dag erna wisselden we dit om. Dit bleek een goede keuze te zijn, ondanks dat ons zoontje de kloof, de authentieke dorpjes met alpaca’s en grote condors vast heel gaaf had gevonden.

Uros eilanden

Vanuit Puno kun je naar de Uros eilanden op het hoogst bevaarbare meer ter wereld, het Titicacameer. Het is erg toeristisch en voelt een beetje nep aan, maar het is wel een unieke ervaring. De Uros eilanden zijn gemaakt van het riet dat in het Titicacameer groeit. In een rieten boot vaar je naar de eilandjes alwaar je kunt aanschouwen hoe de bewoners op deze eilanden wonen en leven.

Tip: Voor een klein bedrag scoor je een officiële stempel van het Titicacameer in je paspoort.

ChocoMuseo, Cusco

Het ChocoMuseo in Cusco is met kinderen absoluut een must-do. In het museum wordt duidelijk uitgelegd hoe je van een cacaoboon chocolade kunt maken. Met behulp van plaatjes en voorwerpen is het voor kinderen een super leerzame ervaring. Om de chocolade-ervaring compleet te maken, boek je een cursus chocolaatjes maken. Met een tafel vol verschillende smaken chocolade, versieringen, toppings en vormpjes, kunnen chocoladeliefhebbers hier hun hart ophalen.

Boleto Turistico, Cusco

In Cusco heb je het “Boleto Turistico Cusco”, een ticket voor musea en beroemde bezienswaardigheden in en om Cusco. Met het complete toeristenticket heb je toegang tot wel 16 plekken. Er zijn ook goedkopere deeltickets te verkrijgen. Wij vonden Moray en de Inca ruïnes in Ollantaytambo en Pisac erg mooi om te bezoeken. Ook bezochten wij de zoutmijnen van Maras. Je loopt dan tussen zo’n 3000 zoutbaden die door de Inca’s ooit gemaakt zijn en nog steeds gebruikt worden. Deze plek zorgt gegarandeerd voor mooie foto’s. De entree hiervan betaal je los en is omgerekend ongeveer €2,50. Rondom Cusco is genoeg te beleven tijdens een rondreis door Peru met peuter.

Machu Picchu

Vanuit Cusco vertrokken wij met de trein naar Aguas Calientes. De treinreis was ontzettend mooi en met het panoramadak had je een geweldig uitzicht op de omgeving. Een groot nadeel is dat de treinreis echt belachelijk duur is. In Aguas Calientes sliepen we één nachtje om vervolgens heel vroeg in de rij aan te sluiten voor de Machu Picchu. Al snel werden wij uit de rij gehaald, want we hadden een klein kind bij ons en mochten vooraan gaan staan. Ideaal! Machu Picchu is voor veel reizigers dé bezienswaardigheid in Peru en daarom erg duur. Gelukkig is de entree voor kinderen onder de 8 jaar gratis. Kinderen tussen de 8 en 17 betalen de helft. Machu Picchu is immens groot met veel hoogteverschillen en flinke traptreden. Heb je een jonger kind bij je, neem dan een draagzak mee. Gelukkig heb je ook genoeg plekjes waar je even in de schaduw uit kunt rusten en bijvoorbeeld naar de alpaca’s kunt kijken die er rondwandelen. Voor kinderen is het een hele beleving om hier rond te wandelen en vooral te klauteren.
Let op: Er zijn alleen bij de ingang van Machu Picchu wc’s.

Wie zijn wij?

Wij zijn Bo en Janneke en zijn beiden gek op reizen. Toen ik zwanger was van onze eerste, kregen we van veel mensen de opmerking dat het nu gedaan zou zijn met dat reizen van ons. Wij laten mensen graag het tegenovergestelde zien. Met kinderen kun je namelijk nog steeds de mooiste (verre) reizen maken. Inmiddels hebben we een zoon Nev (8) en dochter Chloë (5), die allebei net zo fan zijn van reizen als dat wij zijn!

We wisselen cultuur, natuur, musea en kindvriendelijke attracties af om het voor allemaal leuk te houden. Als gezin hebben we al verschillende landen in Europa gezien en reisden we door o.a. Vietnam, Peru en West Canada. Dit jaar staat Sri Lanka op de planning.

Wil je meer lezen over West Canada of Sri Lanka? Vonneke van Flynn gaat de wereld zien en haar gezin hebben vorige jaar een wereldreis gemaakt en beide landen bezocht.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *