Ruim een jaar zijn we bezig geweest met de voorbereidingen voor onze reis naar Australië. We boekte de vliegtickets, huurde een camper en regelde een eerste overnachting na aankomst, maar verder wilde we ons niet al te veel vastleggen. We hadden de mogelijkheid om drie maanden te reizen en Oceanië stond al jaren op onze bucketlist. Australië hebben we dan ook gedaan als onderdeel van onze drie maanden durende reis. We zijn ook nog naar Hong Kong en Nieuw-Zeeland geweest. Begin 2019 was het eindelijk zover. In deze blog richt ik mij op zes weken Australië: het volledige reisprogramma.

*De reis naar Australië hebben wij volledig zelf geregeld. In het artikel hieronder vind je dus onze eigen ervaring.

Reisprogramma 6 weken

Dag 1: Christchurch – Sydney – Alice Springs
Dag 2: Alice Springs
Dag 3: Alice Springs – Ayers Rock
Dag 4: Ayers Rock
Dag 5: Ayers Rock
Dag 6: Ayers Rock – Marla
Dag 7: Marla – Coober Pedy
Dag 8: Coober Pedy – Port Augusta
Dag 9: Port Augusta – Barossa Valley
Dag 10: Barossa Valley
Dag 11: Barossa Valley
Dag 12: Barossa Valley
Dag 13: Barossa Valley
Dag 14: Barossa Valley – Grampians
Dag 15: Grampians
Dag 16: Grampians – Peterborough
Dag 17: Peterborough – Cape Otway
Dag 18: Cape Otway
Dag 19: Cape Otway – Point Hawdon

Dag 20: Point Hawdon – Melbourne
Dag 21: Melbourne

Dag 22: Melbourne – Philip Island
Dag 23: Philip Island – Richting Sydney
Dag 24: Richting Sydney – Lithgow
Dag 25: Lithgow – Blue Mountains
Dag 26: Blue Mountains
Dag 27: Blue Mountains – Sydney
Dag 28: Sydney
Dag 29: Sydney
Dag 30: Sydney – Hunter Valley
Dag 31: Hunter Valley
Dag 32: Hunter Valley – Myall Lakes NP
Dag 33: Myall Lakes NP – Port Macquarie
Dag 34: Port Macquarie – Nambuca heads
Dag 35: Nambuca heads – Emerald beach
Dag 36: Emerald Beach
Dag 37: Emerald Beach – Noosa Heads
Dag 38: Noosa Heads
Dag 39: Noosa Heads – Bundaberg
Dag 40: Bundaberg
Dag 41: Bundagberg – Nabij Caloundra
Dag 42: Nabij Caloundra – Brisbane

Reistijd

Maart/april 2019
Halverwege maart vlogen we richting Australië. We maakte een korte tussenstop in Sydney en vlogen meteen door naar centraal Australië, Alice Springs. In zes weken tijd reisde we vervolgens met een camper naar Brisbane, via Adelaide, Melbourne en Sydney. Deze periode is een prachtige periode voor laatste genoemde steden en de bekende Great Ocean Road. Een reis vanaf Adelaide tot aan Brisbane zou ik dus zeker aanraden in deze periode. Ondanks dat ons bezoek aan centraal Australië fantastisch was, waren we niet op de hoogte van het vliegenseizoen. Honderden vliegen, vliegen non-stop rond je gezicht en landen op elk plekje zichtbare huid (inclusief je oogkassen). Helaas overdrijf is niet en heb ik genoeg hilarische verhalen over deze ervaring. We zaten vaak binnen in de camper om de vliegen te vermijden of droegen een vliegennet. En ja, die droegen we ook als we aan het zwembad lagen. Ondanks dat ik centraal Australië niet had willen missen, zou ik je toch aanraden om dit deel in een andere periode (onze zomer) te bezoeken.

Centraal Australië

Onze reis naar centraal Australië begon in Alice Springs. Een klein vliegtuig en een klein plaatjes, maar ontzettend leuk om te beginnen. Parkeer je auto of camper echter niet op een openbare parkeerplek. Dat is niet veilig. We kozen daarom voor een hotel met een privé parkeerplek. We sloegen eten in en benzine en begonnen onze reis naar Ayers Rock. Ayers Rock is een prachtige Aboriginal rots en we hadden het geluk dat we fietsen konden huren en rondom dit fenomeen konden fietsen. Super leuk om te doen. Onderweg kom je rotstekeningen tegen en kleine watervallen/bronnen. Vanuit respect voor de cultuur van de Aboriginals hebben wij Ayers Rock niet beklommen. Verder zijn we nog naar Kata Tjuta geweest en probeerde we elke dag de zonsopkomst en zonsondergang bij één van deze rotsen mee te pakken. Magisch mooi! We stonden niet alleen vroeg op om getuigen te zijn van dit prachtige schouwspel, maar voor de zon opkomt is ook het enige moment van de dag dat de vliegen ons even met rust lieten. Na ons bezoek aan deze prachtige regio gaan we op pad door de woestijn richting Adelaide.

The middle of nowhere

Onze reis richting Adelaide neemt ons door de woestijn mee naar mini plaatjes, waar vrijwel niets is. Onze eerste overnachtingsplek is letterlijk alleen een tankstation, supermarkt, café en camping. Voor ons is het prima na een aantal uur dezelfde weg zien. Jerry kijkt zelfs nog de formule 1 in het café. De dag daarna vertrekken we richting Coober Pedy. Coober Pedy is een ontzettend leuk plaatjes waar Opal opgegraven wordt. We bezoeken hier een kangaroe opvang met baby’s, nemen een kijkje in een mijn en de ondergrondse stad. Ook wagen we zelf een poging om wat Opal te vinden en tevreden gaan we met mini stukjes Opal naar huis. Uiteraard nadat we gecheckt hebben of dat zomaar mag. De eigenaar van de camping zegt: alles wat je vindt, mag je zelf meenemen. Na honderden kilometers over de verlaten weg door de woestijn komen we aan Port Augusta. We zien langzaam weer wat groen en af en toe een huis verschijnen. Vanaf hier is het nog maar een (relatief) klein stuk naar de Barossa Valley.

Barossa Valley

Vlak naast Adelaide ligt de Barossa Valley. Een wijnregio bekend om z’n heerlijke Shiraz wijn. Eén van onze favorieten. We verblijven op een camping, die heel erg leuk zou zijn met kids en kunnen lopend of fietsen naar de wijnboerderijen toe. We hebben het hier zo heerlijk, dat we besluiten langer te blijven. Onze favorieten ontdekkingen in de Barossa Valley zijn sparkling Shiraz. Helaas vrijwel niet te koop in Nederland en de Moscato Rosé van Jacob’s Creek. Als ik die laatste google ontdek ik dat die te koop is bij de AH. Dat is nog eens leuk! We genieten van heerlijk eten, de warme zon, dagjes aan het zwembad en natuurlijk de heerlijke wijnen. Een bezoekje aan de Barossa Valley is voor ons een echte must.

Great Ocean Road

Dan is het tijd om naar één van onze highlights te reizen. Via de Grampians gaan we naar de Great Ocean Road. Voordat we naar Australië kwamen, twijfelde of we kangaroo’s zouden gaan zien. Eenmaal op de Great Ocean Road zien we al snel dat die twijfel nergens voor nodig was. Velden staan soms vol met kangaroo’s. Ook spotten we onze eerste koala’s in de bomen. Daarnaast zijn alle bekende highlights van de Great Ocean Road prachtig! We genieten volop van deze prachtige route en nemen ook goed de tijd. We slapen maar liefst 4 nachten op diverse plekken langs de Great Ocean Road. Wil je zeker weten Koala’s spotten? Ga dan zeker naar de camping van Cape Otway. De koala’s lopen hier letterlijk langs je camper. Oké, ’s avonds is dat ook best een beetje spannend, want in het donker maken ze een geluid wat nog het meeste lijkt op een leuke roar. Na de Great Ocean Road rijden we door naar Melbourne.

Melbourne en Sydney

Waarschijnlijk heb je al gemerkt dat wij niet ontzettende stadsmensen zijn, aangezien we Adelaide over sloegen. Toch vonden we dat we Melbourne en Sydney moesten bezoeken. Melbourne vonden we leuk voor een dagje, maar daarna trokken we graag weer de natuur in. We bezochten Philip Island om de blauwe pinguins te spotten en daarna rijden we door naar Sydney. Sydney vonden we fantastisch! Wat een prachtige wereldstad is dit. We liepen kilometers door alle leuke wijken, bekeken het Opera house vanaf een boot (wat gewoon het OV is) en bezochten de Blue Mountains en de Hunter Valley aan de rand van Sydney. In deze regio kan je je makkelijk een week vermaken. Voordat we in Sydney aankwamen, sliepen we een nachtje in Lithgow. Dit plaatsje is niet heel erg bijzonder, maar je kan er wel een prachtige wandeling maken naar een verlaten treinspoor door de bergen. In de tunnel waar dit treinspoor doorheen loopt, wonen glimwormen. Twee keer eerder probeerde we deze magische wormen ’s avonds te zien, maar zonder succes. In deze tunnel kan je ze echter gewoon overdag zien en zodra we in het pikkedonker stonden. Wat wederom best spannend was, begonnen de kleine blauwe lichtjes te schijnen. Dit was zo ontzettend gaaf en de wandeling van ongeveer 5km hadden we helemaal voor onszelf alleen. Een echte aanrader als je een beetje avontuur wilt en gratis de glimwormen wilt bewonderen.

Oostkant Australië

Na Sydney rijden we door naar boven via de oostkant van Australië. Helaas treffen we niet overal even mooi weer, dus soms zijn we genoodzaakt eerder door te rijden dan we zouden willen. Een paar highlights in deze regio zijn de koala opvang bij Port Macquarie, de privé surfles voor een paar euro die we kregen bij Emerald Beach en Noosa Heads. Noosa Heads is niet goedkoop, helaas, maar de kust wandeling is echt ontzettend gaaf! Je loopt langs prachtige stranden. Helaas is de wandeling erg populair. Je deelt ‘m dus ook zeker met een hoop andere mensen. Toch vonden wij het de moeite waard. Daarnaast kochten we wat hapjes en huurde we in Noosa een bootje waar we zelf langs alle luxe huizen en de mangrove konden varen. We meerde aan op kleine strandjes en genoten van het goede leven! Als laatste reden we nog door tot aan Bundaberg, waar we een boottocht deden naar het zuidelijkste deel van het Great Barrier Reef. Waarschijnlijk niet zo mooi als het deel bij Cairns, maar toch vonden we het een hele leuke beleving. Ook leuk in Bundaberg is de schildpadden periode. Wij waren helaas te laat, maar begin april zou je hier nog baby schilpadjes kunnen zien op het strand.

Conclusie

In zes weken tijd hebben we heel veel verschillende kanten van Australië gezien. Alle regio’s hebben weer wat anders te bieden en juist dat vinden we zo leuk aan Australië. Het reizen met een camper vonden we daarnaast echt de ultieme vrijheid bieden en ben je op zoek naar een reis met kinderen, dan bied Australië echt voor ieder wat wils. Twijfel je om naar Australië te gaan vanwege de lange reistijd? Lees dan wat ik daarover schreef in mijn blog ‘Bestemmingen voor verre reizen met kinderen’ en doe jezelf een plezier, boek de reis!

Totale reissom 10 weken Hong Kong, Nieuw-Zeeland en Australië

€ 18.000,00 (Twee personen)
€ 9.000,00 (Per persoon)
€ 128,57 (Per persoon, per dag)
Inclusief accommodaties, campings, campers, benzine, entreegelden, eten, drinken en overige kosten
*Helaas heb ik geen budget bij gehouden van elk land apart. Ik kan daarom enkel het totale bedrag van de volledige reis delen. Wel was Australië verrast voordeliger dan wij op voorhand hadden gedacht. Het dag budget in Nieuw-Zeeland lag iets hoger en in Australië iets lager.

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *